Bohumil Hrabal zemřel tragicky při pádu z okna během léčby v Nemocnici Na Bulovce. Počátkem února to bylo přesně 20 let od této neblahé události. Městská část Praha 8 proto ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví v Grabově vile hostí výstavu, kterou tomuto spisovateli zasvětí.

„Je všeobecně známo, že život Bohumila Hrabala je nerozlučně spjat s Libní, kde strávil nemalou část svého života a kterou měl velmi rád. Tím větší čest pro nás je prezentovat jeho tvorbu,“ uvedla radní pro kulturu Jana Solomonová (ANO).

Co jste ještě nevěděli

Expozice bude návštěvníkům Bohumila Hrabala a jeho dílo představovat zprvu v poměrně očekávatelném duchu, kdy autora popíše jako svéráznou osobnost, která dokázala oslovit široké čtenářské vrstvy a následně nesmazatelně zasáhla i svět českého filmu. Dojde však také na odhalení některých souvislostí z jeho života, které lidé dosud obecně nevěděli.

Výstava se spisovateli bude věnovat z celkem tří rovin: popíše ho jako obyvatele Libně, propojí ho s naší zemí jako celkem, ale dostane se také k nadnárodnímu rámci při prezentaci Hrabala jako Středoevropana.

Výstava začíná v pátek 3. února a organizátoři ji ukončí v neděli 5. března. Vstup je zdarma, ve čtvrtek 16. února od 17 hodin můžete přijít na speciální komentovanou prohlídku.

Podívejte se na místa spojená s Bohumilem Hrabalem:

Fotogalerie
13 fotografií