Pásku při otevření cyklostezky přestřihl na hrázi rybníku Vodice starosta Prahy 22 Martin Turnovský (za Hnutí Pro Prahu), radní Prahy 22 pro oblast investiční výstavby Petr Semeniuk (za Sousedé,) a Miroslav Volf, ředitel soukromé společnosti, jež provedla realizaci stezky.

 „Otevření se měl zúčastnit i náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Bohužel změna pracovního programu mu nedovolila přijít. I přesto mu patří velký dík za sounáležitost v realizaci stavby,“ uvedla Petra Vaňková, tisková mluvčí Prahy 22.

Cyklostezka se realizovala ve dvou etapách. Na podzim loňského roku vznikla první část Netluky–Uhříněves. Na jaře 2016 pak započala druhá etapa rušnější částí Uhříněvsi, kolem rybníků Nadýmač a Vodice až na okraj Kolovrat.

365letý dub

Stavbu ztížilo to, že musela být časově koordinována s opravou soustavy rybníků, sklizní řepy i sportovními soutěžemi v rybolovu a běhu. „Také bylo nutné vypořádat se s technickými problémy jako třeba úpravy chodníku a přechodu pro chodce, přeložení veřejného osvětlení a ochranou životního prostředí,“ dodala Petra Vaňková.

Cyklostezka hned za Netlukami přechází do přírodní památky Obora, kde lidé na kole mohou spatřit například mohutný, starý dub, který se pyšní stářím 365 let. Cyklotrasa pak navazuje do rušnější oblasti městské části. Další etapou je pak cyklostezka kolem několika rybníků včetně Vodice a Nadýmače.

Podívejte se, jak vypadá nová cyklostezka:

Fotogalerie
12 fotografií