»Zažít město jinak« se koná už od roku 2006, a to vždy v týdnu Evropské mobility. Cílem je to, aby se občané uvědomili, že místní ulice neslouží pouze k parkování aut. Důležité je, aby ulice vnímali i jako prostor, kde můžou rozvíjet své společenské aktivity.

Základní myšlenkou sousedských slavností je totiž přetvářet ulice a veřejné plochy v místa kulturního a společenského života, v místa pro setkávání a rozvíjení sousedských vztahů.

Sousedské slavnosti Zažít město jinak
Autor: Auto*mat

Slavnosti přivítají obyvatele všech věkových kategorií. Každý si na festivalu přijde na své. Bude tu totiž možné si vyzkoušet jízdu na jelenovi, zahrát si ping pong s robotem nebo si vyrobit boty z pneumatik, nejmenší mohou zhlédnout svůj první horor v životě.

Nejdůležitější je využití veřejného prostoru

V letošním ročníku přibylo 6 lokalit v Praze a 11 měst. „Zdá se mi, že akce popostrkuje myšlení lidí v tom, že město by mohlo být více pro ně a že využití veřejného prostoru má mnohem širší možnosti. Samotná organizace také vytváří nová přátelství, dává nám pocit pospolitosti a také toho, že společně děláme něco, co dělá ostatním radost,“ vysvětlila krumlovská organizátorka Martina Bodláková svou motivaci.

Spolek Auto*mat, jenž celé slavnosti organizuje, pomáhá také lidem, kteří chtějí dodat zajímavým místům nedaleko svých bydlišť šťávu.

Každým rokem se nám hlásí stále více aktivních lidí, spolků a organizací, kteří chtějí oživit svá blízká místa, ale kvůli složité administrativě neví, jak na to,“ řekl Martin Šotola ze spolku Auto*Mat.

Akci může podpořit každý svým příspěvkem v kampani „Není mi to fuk!“ Za každou stokorunu daruje Nadace Karla Janečka dalších 62 korun navíc. Přispět můžou lidé i na ulicích koupí oficiálních dárkových předmětů jako jsou třeba trička nebo batůžky.

Podívejte se na program celých sousedských slavností »Zažít město jinak« zde.