Veřejné shromáždění bylo příznivci Palestiny svoláno do parku Charlotty G. Masarykové v blízkosti izraelské ambasády. Konalo se v souvislosti s válečným konfliktem mezi Izraelí a Palestinou, který propukl v říjnu loňského roku. Účastníci chtěli vyjádřit protest proti eskalaci izraelské agrese.

Video
Video se připravuje ...

Před izraelskou ambasádou se pokusil upálit jeden z propalestinských demonstrantů. (14. únor 2024) Aktu.cz

V rámci ohlášeného shromáždění v Praze 6 se jeden z účastníků polil hořlavinou a pokusil se zapálit,“ uvedli policisté prostřednictvím sociální sítě X. „Díky rychlému zákroku dohlížejících policistů se mu to však nepovedlo. Incidentem se budou zabývat kriminalisté z Odboru extremismu a terorismu.“

Na místo incidentu okamžitě vyjela posádka záchranářů a také inspektor Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. „Naštěstí nedošlo k dokonání činu,“ sdělila Blesku mluvčí záchranky Jana Poštová. Přesto si muže záchranáři vzali do péče. „Bez zranění byl odvezen na psychiatrické oddělení,“ doplnila.

Zhruba stovka protestujících

Protestující se před budovou izraelské ambasády začali scházet před 17:00, měli palestinské vlajky a transparenty s hesly jako 'Free Palestine' nebo 'Hands off Rafah'. Podobnou akci na podporu Palestiny uspořádala iniciativa Ne našim jménem! již po několikáté.

Na akci promluvilo několik řečníků, upozorňovali mimo jiné na utrpení civilistů v Pásmu Gazy, která v reakci na teroristické útoky hnutí Hamás ze 7. října loňského roku čelí útoku ze strany Izraele. Upozorňovali zejména na situaci obyvatel v oblasti Rafáhu před zahájením pozemní ofenzivy izraelské armády. Postup Izraele je podle nich genocidou. Podle informací ČTK bylo účastníků zhruba 100.

Fotogalerie
6 fotografií