„K zadržení obviněné osoby došlo na základě evropského zatýkacího rozkazu. Usnesením policejního orgánu o zahájení trestního stíhání je obviněné osobě kladeno za vinu jednání, které bylo kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin podvodu, při kterém mělo dojít k vzniku škody přesahující 12 milionů korun českých,“ napsal Seznam Zprávám Cimbala.

Podle dokumentu, na základě kterého byla žena zadržena, nejprve neznámý muž v zastoupení bohatého investora předstíral zájem o koupi sedmi domů, které developer u Prahy nabízel. Českému podnikateli nabídl, že od něj tento investor koupí sedm nemovitostí za 75 milionů korun, což bylo o 25 milionů více, než byla skutečně cena domů nedaleko Prahy, píše server. Neznámý muž měl ale podmínku, chtěl aby mu 500 000 eur vyplatil bez vědomí skutečného kupce. Český developer souhlasil, neznámý muž pak tedy do Prahy poslal dvě ženy, které měly zkontrolovat, že skutečně 500000 eur má.

Předstírala nevolnost

„Během jednání, při kterém mělo dojít k podpisu smlouvy, jedna z žen předstírala těhotenské nevolnosti a spadla na zem. Muž jí začal pomáhat a v tu chvíli druhá žena stihla vyměnit obálku ležící na stole za jinou, která jí byla podobná. V ní ale byly místo peněz jen nastříhané papíry,“ popsal server podvod.

Vyšetřovatelé v dokumentu uvedli, že obě ženy poté odešly z domu na dosud nezjištěné místo i s obálkou obsahující 500 000 eur, přičemž tímto společným jednáním způsobily škodu ve výši 12 297 500 korun. Kriminalisté předpokládají, že by případ mohli uzavřít do konce března.

Fotogalerie
4 fotografie