Obžaloba se týká mimo jiné obrazu Kruh a skvrna, jehož autorem je Vasilij Kandinskij. Třeštík podle rozsudku nechal obraz bez vědomí jeho majitele odvézt po skončení výstavy v Národní galerii do kasina v Rozvadově a následně ho zase převezl do Prahy, kde ho v roce 2018 předal jako zástavu za své nesplacené závazky jinému podnikateli. Tomu ovšem nesdělil, že není oprávněným vlastníkem obrazu.

„Jde o závažnou trestnou činnost majetkového charakteru, která byla spáchána nikoliv ojedinělým jednáním. Jedná se o soustavné podvodné získávání finančních prostředků, případně zpronevěřování finančních prostředků klientům. Spáchal dva zvlášť závažné zločiny, u kterých je trestní sazba od pěti do deseti let odnětí svobody,“ zdůvodnila výši uloženého trestu předsedkyně senátu pražského městského soudu Silvie Slepičková.

Podle rozsudku si navíc Třeštík ponechal finanční prostředky, které dostal od klienta na nákup originálů od malířů Oskara Kokoschky a Hanse Hofmanna. Obrazy se mu nepodařilo získat, peníze ale nevrátil a použil je k vlastním účelům.

Už jednou trestaný

Třeštík už byl v minulosti pravomocně shledán vinným za pokus o nelegální vývoz vzácného obrazu Pabla Picassa, justice mu ale tehdy neuložila trest. Kauza se týkala toho, že neoprávněně vydal osvědčení k vývozu díla Sedící žena do Švýcarska. Porušil tak předpisy o oběhu zboží ve styku s cizinou, protože osvědčení mohlo vydat jen ministerstvo kultury. Neprokázalo se ale, že by si toho Třeštík byl vědom. Vinu popíral, případ označoval za zveličenou administrativní chybu. Malba se za hranice nakonec nedostala - nejasností ve vývozních dokumentech si všimli celníci na ruzyňském letišti a dílo tam zadrželi.

Fotogalerie
6 fotografií