Podle zjištění Blesk Zpráv porušil pravidla zacházení se zbraní, která sám dennodenně vtlouká do hlavy svým kolegům, instruktor střelecké přípravy GIBS Miloš K. (63). Kvůli své neopatrnosti si u sebe doma v úterý 21. února nad ránem prostřelil lýtko. „Potvrzuji, že v době osobního volna došlo k mimopracovnímu úrazu (střelnému poranění) občanského zaměstnance GIBS,“ potvrdila redakci mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. 

Na místo vyrazili záchranáři. „21. února před sedmou ráno vyjížděla na místo posádka záchranářů, lékař i inspektor. Muž měl střelné zranění dolní končetiny, záchranáři ho při vědomí přepravili k ošetření do Nemocnice na Bulovce,“ popsala Blesk Zprávám mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová s tím, že na místě zasahovala také policie. To potvrdil i její mluvčí Jan Rybanský. „Policisté na místě okamžitě vyloučili cizí zavinění. Případem se stále zabýváme a zjišťujeme, zdali střelné poranění nohy vzniklo nešťastnou náhodou, nebo technickou závadou. Mimo jiné čekáme na výsledky znaleckých zkoumání z oboru balistika,“ řekl Blesk Zprávám.

Okolnosti vzniku úrazu zjišťuje příslušný orgán Policie ČR. Vzhledem k tomu, že k úrazu nedošlo v pracovní době ani v souvislosti s plněním pracovních povinností, nejsme oprávnění tuto událost více komentovat,“ doplnila pro Blesk Zprávy mluvčí GIBS.

Instruktor nejspíš nedodržel základní pravidlo manipulace s pistolí – tedy mít vždy prst mimo spoušť. „Už chodí normálně do práce a vesele nás učí dál, jak střílet, manipulovat se zbraní nebo jak ji čistit,“ řekl s úsměvem redakci jeden z příslušníků GIBS, který si ovšem nepřál být jmenován. „Sám by nám takovou nešikovnost omlátil o hlavu,“ doplnil ho další příslušník inspekce, která jinak kontroluje policisty.

Miloš K. pracuje u GIBS jako civilní zaměstnanec, což není obvyklé – většinou tu jsou příslušníci především ve služebním poměru. Stejnou pozici v minulosti přitom zastával pod služebním zákonem u Policie České republiky. Pravidelně se také podle našich informací účastní střeleckých závodů.