Podle toho, co stojí v obžalobě, prožívala s Jakubem jeho družka doslova horor za zdmi vlastního bytu. Své přítelkyni měl sprostě nadávat, rozhodovat o tom s kým se smí stýkat. Mlátil ji prý pěstí i otevřenou dlaní, tahal ji za vlasy po zemi a jednou na ní měl dokonce i skákat, zatímco bezmocně ležela na podlaze. Jakubova přítelkyně na policejním výslechu také uvedla, že jí měl způsobit tříštivou zlomeninu malíčku, když jí kroutil prsty na ruce, kterou si kryla obličej.

Vše mělo vyvrcholit v létě minulého roku, kdy pod vlivem alkoholu a drog vztáhl ruku také na svého nevlastního šestiletého syna, kterého měl bít páskem, házet s ním na postel a o zem. Pro jeho přítelkyni to byla poslední kapka a se šestiletým synem a ještě mladší dcerkou vyběhla na ulici, zamkla z venku vchodové dveře a zavolala policii. Ta odvezla Jakuba po jeho řádění v poutech do vazební věznice. Chlapeček skončil hospitalizovaný.

Otočka o 180 stupňů

Páteční výslech Jakubovy družky ale celý případ pěkně zamotal. Když vstoupila do soudní síně, vyměnila se svým přítelem pozdrav a úsměv a ve své řeči následně úplně otočila. Když se jí předseda senátu zeptal, zdali bude vypovídat, odvětila: „ne ke všemu“.

Uvedla, že výpověď, kterou řekla policii, chce „zrušit“ a že chce některé věci uvést na pravou míru. Načež ji předseda soudního senátu vyzval, aby vysvětlila, co tím myslí. „Když Jakuba odvezli, šla jsem na policii na výslech, tam jsem řekla, že vypovídat nebudu. Když jsem chtěla syna navštívit v nemocnici, už na chodbě mi pracovnice OSPODu řekla, že musím vypovídat. Já jsem jí řekla, že nechci. A ona mi začala vysvětlovat, že si musím vybrat mezi synem a Jakubem,“ řekla soudu Jakubova přítelkyně. Z toho co jí pracovnice OSPODu řekla, měla údajně pocit, že by o syna mohla přijít navždy.

Na policejním výslechu následujícího dne proto podle svých slov „říkala, co se po ní chtělo“. Na dotaz, proč neodmítla vypovídat i při této příležitosti, uvedla, že měla pocit, že nemá na výběr. Podle svých slov usilovala o to, aby mohla vypovídat až týden po Jakubově zadržení, aby měla čas celou událost vstřebat.

Prostě chtěli, abych vypovídala proti Jakubovi. Chtěli slyšet jen to nejhorší, já už ani nevím, co jsem tam řekla, byla jsem tam pět hodin,“ odpověděla Jakubova družka na dotaz, jakým způsobem měla být na policejním výslechu naváděna. Protokol se svou výpovědí si údajně ani nepřečetla a podepsala jej, protože chtěla mít dlouhý výslech za sebou.

Soud ji následně vyzval, aby popsala onen osudný den ze svého pohledu. „Toho dne kluk vstal a byl nějaký divný, tak jsem to řekla Jakubovi, on šel za ním a bavili se. Já vlastně už pořádně nevím, jak to bylo, kluk byl zkrátka divný a pak nastal ten incident s páskem a incident s postelí. A to s tím pádem na hlavu, chtěla bych říct, že to bylo v rámci hry. Oni si takhle hráli pořád, to nebylo ve zlém,“ řekla poškozená přítelkyně.

Vše bude dobré?

K jejich společnému soužití se vyjádřila také velmi zdrženlivě oproti tomu, co uvedla na policii: „Bylo to oboustranné, já jsem se taky někdy chtěla hádat,“ její řeč ale postupně přešla v pláč a bližší skutečnosti už odmítla uvádět. V současné chvíli je podle jejích slov s Jakubem normální řeč. „Hodně jsme si toho vyříkali, on se zbavil těch drog a začal jinak přemýšlet. Když je bez nich tak je úplně normální. Dali jsme to dohromady a plánujeme, že v budoucnu bude vše dobré,“ zaznělo z jejích úst.

Soud pokračoval výslechem znalce, který měl posoudit zdravotní stav obou poškozených podle zdravotní dokumentace ze dne, kdy došlo k napadení chlapečka. Ten konstatoval, že kluk měl po řádění svého nevlastního otce modřiny na zádech, krku, hýždích, ramenou a pažích. „Všechna tato poranění lze vysvětlit tupým násilím o střední intenzitě, působícím v těchto místech,“ řekl soudu znalec Dr. Jan Krupička.

Soudní řízení bude pokračovat v dubnu, kdy by měl soud vyslechnout také svědectví rodinných příslušníků. Jakubovi hrozí až 12 let za mřížemi za hned několik trestných činů, kterých se měl dopustit, konkrétně: týrání svěřené osoby, týrání osoby žijící ve společném obydlí, zločin těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu nebo přečin nebezpečného vyhrožování.

Fotogalerie
8 fotografií