Jednadvacetiletá prodavačka z pražských Vršovic byla zavražděna 6. prosince roku 1984 v Rybalkově ulici v Praze 10. Tělo dívky identifikoval její vlastní otec. Ludmila si šla v osudný večer posedět s přáteli do žižkovské hospůdky U sadu. Protože se o ni její nevidomá matka bála, odešla z restaurace dříve než ostatní. Na krásnou dívku si celý večer dělal zálusk devětadvacetiletý Jaroslav Kadlec. Oplzlé obtěžování nezůstalo bez povšimnutí přátel a Kadlece z hospody vyhodili. 

Nejspíš nikdo nečekal, co se zhrzený muž udělá. Odmítnutý Kadlec si na Ludmilu počkal u jejího domu. Tam ji odtáhl na dvůr a začal škrtit tak silně, že ji zlomil jazylku. Ke znásilnění podle policie nedošlo, i když to měl násilník nejspíš v plánu. Uškrcenou a obnaženou dívku našel o půl deváté ráno svědek, který vše ohlásil na policii. Kriminalisté se okamžitě pustili do vyšetřování a pátrání po pachateli, který zrůdný čin udělal. Věděli, že musí konat rychle a pokud pachatele nenajdou do 48 hodin, šance na dopadení bude mizivá. O případu již věděla celá Praha, policie se totiž obrátila na veřejnost s prosbou o pomoc. O kruté vraždě se mluvilo v televizi a psaly o tom všechny noviny. 

Klíčová svědkyně

Týden po vraždě se kriminálce ozvala žena, která v osudnou noc venčila svého psa. V jednu chvíli začal pes hlasitě a zuřivě štěkat, poté z křoví vylezl Kadlec, kterého žena dobře znala. Policie zjistila, že Kadlec má za sebou již několik přepadení. K poslednímu došlo v listopadu předchozího roku, kdy se napadl ženu Františkánské zahradě. Toho si všimli dva cizinci, kteří přispěchali ženě na pomoc. Za přepadení tenkrát Kadlec nebyl odsouzen, skutek byl klasifikován jako omezování osobní svobody a vyšetřování probíhalo na svobodě.

Kadlec se k vraždě nechtěl přiznat a zpočátku vše zapíral. Uvedl sice, že Novákovou znal a u jejího domu si na ni počkal, ale údajně jí jen podkopl nohy a odešel. „Já se trochu opil, ale takový gauneřiny nedělám. Nejsem žádnej mordýř,“ tvrdil šéfovi pražské mordparty Jiřímu Markovičovi. Vlákno z Kadlecových kalhot ho nakonec usvědčilo. Bylo totiž shodné s tím, které se našlo na genitáliích zavražděné Novákové. 

„Pro slušný holky jsem byl vždycky nula, vždycky se ode mě odtahovaly, na mě se chytla maximálně nějaká kurva,“ litoval se Kadlec. Po několikahodinovém výslechu mu došly síly a k činu se přiznal. Za brutální vraždu byl Kadlec poslán na 23 let do vězení. 

Fotogalerie
10 fotografií