Žena, matka dvou nezletilých dětí, po nehodě nadýchala přes dvě promile, v jejím těle se našly také stopové zbytky kokainu. „Nepochybně byla pod silným vlivem alkoholu. Neskutečnou rychlostí se na místě, kde je povolená rychlost 80 kilometrů za hodinu, řítila po relativně prázdné silnici. Víme, že ulice 5. května dokáže vypadat podstatně plněji. Následky tak mohly být horší,“ podotkl státní zástupce Petr Boš v pondělní závěrečné řeči u pražského městského soudu.

„Svým způsobem tu jízdu zvládala. Buď je to skutečně zdatná řidička, nebo je to osoba zvyklá na podstatně vyšší míru alkoholu, než sama uvádí,“ konstatoval o obžalované. Ženě hrozilo osm až 15 let vězení, Boš navrhoval trest při spodní hranici sazby.

Soudkyně Vlasta Langhmaerová jí však uložila trest vyšší, ve věznici s ostrahou má Jitka R. strávit 13 let. „Přestože obžalovaná tvrdila, že si nic nepamatuje, její počínání bylo tak vymykající se standardním dopravním předpisům, že svědci událost popsali naprosto přesně, proto soud nemá pochyb, že skutek se opravdu tak stal,“ uvedla soudkyně v odůvodnění rozsudku. „Paní obžalovaná je zkušená řidička, řídí více než 20 let, musela si být naprosto jasně vědoma toho, že po požití alkoholu sedá za volant. Následně nastartovala a bez jakéhokoliv problému vyparkovala, přestože auto stálo ,čumákem' k chodníku, tudíž musela couvat,“ dodala soudkyně. 

„Neprojevila jednoznačnou a jasnou sebereflexi svého jednání a následků, které svým chováním způsobila. Nikdy tu nezaznělo upřímně, z hloubi duše paní obžalované, že si je vědoma toho, jak moc zasáhla do života tří lidí a naprosto nenávratně i do života jejich rodin,“ zdůraznila soudkyně. Jitka R. navíc musí zaplatit poškozeným dohromady bezmála 2,5 milionu korun. Další více než milion musí zaplatit policii Moravskoslezského kraje.

Co se stalo?

Žena za volant svého mercedesu sedla večer 5. července 2020 poté, co se opila po hádce s manželem. Nejprve na Vyšehradě vjela na chodník a narazila do jednoho ze zaparkovaných vozů. Poté vyjela na ulici 5. května a v rychlosti 190 až 241 kilometrů za hodinu ohrozila celkem 18 lidí ve 12 autech.

Kličkovala, bezdůvodně zpomalovala a zrychlovala, většinu času se pohybovala ve dvou pruzích současně a projížděla těsně kolem ostatních vozů, včetně auta se třemi dětmi. Nakonec zezadu, dle soudu v rychlosti 199 km/h tam, kde byla povolena pouze 80km rychlost, narazila do služebního vozu moravskoslezských policistů. „Policejní vozidlo jelo naprosto předpisově. Nemělo absolutně žádnou šanci udělat cokoliv jinak, aby té situaci mohlo zabránit,“ řekla soudkyně. Spekulace obhajoby, že policista na zadním sedadle ležel nebo nebyl připoutaný, označila za naprostý nesmysl.

Při srážce zemřel jednatřicetiletý policista, jenž seděl na levém zadním sedadle a kterého se záchranáři marně pokoušeli hodinu resuscitovat. Další dva policisté - muž a žena - skončili v nemocnici. Řidič vozu bude podle státního zástupce pravděpodobně mít trvalé následky související s hybností končetin, policistka ze sedadla spolujezdce dodnes kvůli nehodě trpí psychickými potížemi.

Jitka R. u soudu uvedla, že většinu dění si nepamatuje. Popsala, že v den nehody pila na koupališti víno a vodku, protože její manžel flirtoval s jinou ženou. Muž ji podle její výpovědi při následném konfliktu uhodil, proto se po návratu domů převlékla a odjela.

Policista Pavol, který při nehodě zemřel, měl dva měsíce před svatbou. In memoriam byl povýšen do hodnosti praporčíka. Rodina zemřelého a jeho zranění kolegové po Jitce R. požadovali celkem zhruba tři miliony korun. Žena jim už část peněz uhradila, zaplatila také všechny pohledávky pojišťoven. Za jedinou polehčující okolnost označila soudkyně při vynášení rozsudku dosavadní čistý trestní rejstřík Jitky R.

Video
Video se připravuje ...

Jitku R, která v červenci 2020 v opilosti způsobila na pražské magistrále dopravní nehodu, při které zemřel policista, poslal soud na 13 let do vězení. TV NOVA Official

Video
Video se připravuje ...

V ulici 5. května došlo v neděli večer k hromadné nehodě. Provoz po silnici byl ve směru z centra dočasně uzavřený. Václav Burian

Fotogalerie
80 fotografií