Léto v Česku je v plném proudu, Prahu sužují vysoké teploty a nad jednáním některých lidí zůstává rozum stát. Ve středu policisté informovali o tom, jak z rozpáleného auta zachraňovali teprve půlroční holčičku, kterou tam její matka nechala takřka půl hodiny zavřenou. O den později, ve čtvrtek, museli hasiči a policisté zachraňovat z horké pasti hned další dvě děti! 

První byl asi 1,5letý chlapeček, kterého rodiče nechali zamčeného v autě v ulici K Měcholupům, zachránili ho hasiči. „Zásah proběhl od 15:13 do 15:38. Z důvodu vysoké teploty uvnitř vozidla byl proveden násilný vstup (rozbití okénka) a dítěti byla poskytnuta předlékařská pomoc (ochlazování studenými obklady). Dítě bylo následně předáno do péče záchranářů,“ popsal Blesku mluvčí pražských hasičů Daniel Fík. 

Záchranáři na místo vyslali jednu posádku, ta chlapečka na místě prohlédla, jeho stav naštěstí nevyžadoval převoz do nemocnice, informovala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Holčička u Fashion Areny

Jen zhruba o hodinu později, krátce po čtvrté, zachraňovali dítě pro změnu policisté, podle policejního mluvčího Jana Daňka se jednalo o třiletou holčičku. Kolemjdoucí ji objevili zamčenou v autě na parkovišti u Fashion Areny úplně zbrocenou potem. Venkovní teploty v obou případech šplhaly k 30 stupňům Celsia. Teplota v uzavřeném autě zaparkovaném byť jen částečně na slunci může přitom během několika minut vyšplhat až na 70 stupňů Celsia!

„Dítě bylo v autě více než patnáct minut, bylo zpocené a nedařilo se s ním domluvit, aby auto samo odemklo,“ uvedl Daněk s tím, že šlo o cizince. Policisté rozbili přední okénko a holčičku vytáhli. „Na místo se následně dostavil otec dítěte, který si jej na místě převzal,“ uvedl Daněk. Policisté při té příležitosti znovu apelují na všechny matky i otce, aby v současných vedrech nepodceňovali možné nebezpečí, které hrozí při ponechání dítěte v autě.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zachránili holčičku, kterou její otec nechal zavřenou v autě. (21. července 2022) Policie České republiky

Fotogalerie
17 fotografií