Pětice mužů byla zatčena na základě evropského zatýkacího rozkazu, který vydal český soud. Podezřelí, kteří jsou nyní ve vazbě v Rumunsku, by měli být v Česku do několika dnů, uvedl Hrdina. Čtyřiatřicetiletému cizinci a jeho čtyřem zhruba stejně starým spolupachatelům podle mluvčího hrozí za podvod v případě odsouzení až deset let vězení.

Pražští kriminalisté začali internetové podvody s prodejem aut vyšetřovat v roce 2019. Následně zjistili, že stopa vede do Rumunska, kde je hlavní organizátor podvodu, který má několik spolupachatelů. Také zjistili, že další dva spolupachatelé jsou v České republice. Proto musel Eurojust zřídit speciální česko-rumunský tým, který měl případ vyšetřit, uvedl Hrdina.

Eurojust ve středu uvedl, že si podvodníci podle zjištění vyšetřovatelů vytvářeli na internetu profesionální profily, kde nabízeli k prodeji ojeté vozy. Za tímto záměrem si vytvořili smyšlenou identitu slovinských a německých majitelů vozů, kteří tvrdili, že chtějí prodat své auto. Po zájemcích žádali zálohu 4000 až 8000 eur (100 000 až 200 000 korun), která měla údajně posloužit na proclení a přepravu vozů. Slíbená auta ale podvodníci zájemcům nikdy nedodali.

„Problém na hranicích“

Česká policie k tomu v pátek doplnila, že podvodníci nabízeli auta přes inzeráty na českých bazarových serverech, vždy šlo o auta, která byla prodávána někde v Evropě, mimo Česko. Prodejci s kupujícími podle kriminalistů komunikovali jen přes e-mail a slibovali jim dovoz auta do ČR prostřednictvím přepravní společnosti. „Následně se kupujícímu již telefonicky ozvala podvodnice, která mu řekla, že je vozidlo na hranicích, ale nastal problém s celníky a potřebuje zaslat peníze jako zálohu,“ uvedl Hrdina a doplnil, že poté, co kupec zálohu poslal, vše skončilo. Nikdo se mu už nikdy neozval a o peníze přišel.

Policie při zásahu provedla v České republice a Rumunsku 17 domovních prohlídek a zabavila luxusní auta, nemovitosti a šperky za téměř 15 milionů korun, které si podezřelí podle policie pořídili za peníze z podvodů.

Policisté v této souvislosti nabádají lidi, kteří nakupují přes internet, k opatrnosti. Nikdy by podle nich neměli platit dopředu za něco, co nikdy neviděli.

Video
Video se připravuje ...

Policisté dopadli čtyři cizince a Čecha, stíhají je kvůli prodeji ojetých aut na internetu. Policie České republiky

Fotogalerie
9 fotografií