Byl to kuriozní případ, nad kterým zůstával rozum stát. Pencákovi podle jeho slov byl odcizen občanský průkaz. Ten později lékaři nalezli u muže, který zemřel. Připsali mu tak Pencákovu identitu, ačkoliv ten sám ještě žil, a o tom, že je formálně „mrtev“, a že místo něj, jeho jménem na Slovensku pohřbili někoho jiného, neměl ani ponětí.

Tělo přitom nikdo neidentifikoval. Klíčové byly doklady, jež měl zemřelý u sebe. „Nedoporučili nám se na něj podívat. Ať si ho prý zapamatujeme, jak jsme ho znaly. Všechno nám pracovnice pohřební služby odsouhlasila, jizvy, znaménka, že ano, že je to on,“ vysvětlila dříve televizi Nova Lenka Pencáková, dcera skutečného Pencáka.

Ten na „omyl“ přišel náhodou, když sám potřeboval lékařskou pomoc, na základě níž mu oznámili, že by už vlastně neměl být mezi námi. „No zůstal jsem překvapený, to je logické. Byl jsem v šoku,“ řekl minulý rok pro TV Nova Pencák.

Definitivně mrtvý

Rok se s rokem sešel a tentokrát již nemoc skutečného pana Pencáka dohnala. Bohužel doopravdy. „Domlouvali jsme se ještě, že za ním půjdeme, že ho vezmeme ven. Chtěl jít ještě ven, lehnout si na trávu. No, bohužel,“ potvrdila jeho skon Lenka Pencáková.

Poslední místo odpočinku

Pozůstalí krom ztráty blízkého člověka musí řešit ještě nepříjemnosti spojené s pohřbem. V rodinné hrobce je totiž uložena urna s „falešným“ Pencákem. Toho by bylo zapotřebí exhumovat. „To musí jít právní cestou. My jí nemůžeme vyndat, tu urnu. To musí být za přítomnosti policie,“ řekla Pencákova druhá dcera Miriam Kristová. Pozůstalí tak nevědí, kam ostatky Jozefa Pencáka uložit.

Fotogalerie
3 fotografie