Hanzlík po nátlaku StB v roce 1982 odešel i s rodinou do Rakouska, do vlasti se vrátil po pádu totality. Žalobou podanou v roce 2007 se domáhal náhrady škody způsobené nesprávným úředním postupem spočívajícím v nátlaku příslušníků StB. Žádal dorovnání rozdílu mezi cenou, za kterou musel před vystěhováním prodat dům i s vybavením, a jeho skutečnou hodnotou.

Také požadoval dorovnání rozdílu mezi starobním důchodem, který dostával, a jeho průměrnou výší, na kterou vzhledem k životním okolnostem nedosáhl. Chartista v březnu 2020 zemřel a na základě závěti přešel žalobní nárok na jeho manželku Jindřišku.

Promlčení?

Soudy už v minulosti nároky Hanzlíka na náhradu škody zamítly kvůli údajnému promlčení. Ústavní soud ale před dvěma roky uvedl, že justice v této věci chybovala a námitku promlčení nelze akceptovat.

Obvodní soud pro Prahu 7 žalobu opět zamítl. V části, která se týkala dorovnání důchodu, se podle soudkyně Ivy Kaňákové jedná o nepodloženou hypotézu, že nebýt vystěhování, dosáhl by vyššího starobního důchodu. Žalobce také podle ní měl postupovat podle zákona o mimosoudních rehabilitacích, což neučinil. Mohl rovněž požadovat změnu rozhodnutí o přiznání důchodu ve správním řízení.

Ohledně dorovnání ceny za nemovitost, kterou musel Hanzlík před odjezdem prodat, soudkyně rovněž odkázala na jiné právní předpisy a možnosti, prostřednictvím kterých se měl domáhat nápravy. „Je třeba vyjít z pravidla, že stát je v těchto případech až posledním dlužníkem, čili teprve tehdy, když se využijí jiné prostředky a není možnost nápravy, tak v daném případě tedy nastupuje jako dlužník stát,“ řekla soudkyně.

Odvolání

Právní zástupkyně rodiny Diasová Vejvodová řekla, že zcela jistě podá odvolání. „Velmi mě to zaráží a překvapuje, že místo toho, aby ČR hledala způsoby, jak škody odčinit, a to, že majetková škoda zde vznikla, myslím si, že o tom není pochyb, (...) tak se zde stále hledají záminky, proč tak neučinit,“ uvedla.

Podle ní se rodina Hanzlíků stala obětí trestného činu, což údajně potvrzuje i rozhodnutí prostějovského okresního soudu z ledna letošního roku. Soudem byl uznán vinným bývalý zástupce náčelníka StB Pavel Bureš. Za podíl na nuceném vystěhování rodiny Hanzlíkových z Prostějova do Rakouska dostal dvouletý podmíněný trest.

Fotogalerie
27 fotografií