Péjáci, lovci lebek, rychlá rota nebo pohotováci – výčet přezdívek k této specializované jednotce je poměrně rozsáhlý. A svým způsobem umí napovědět i účel, jemuž tito policisté slouží. V případě tísňových volání s vyšší prioritou totiž bývají první na místě události.

Nezřídka to třeba bývají krádeže, vloupání, stíhání prchajících delikventů nebo dokonce přestřelky, přičemž jejich úkolem je nejen zajistit místo činu, ale případně též co nejrychleji zneškodnit a zadržet pachatele. Jejich historie sahá do roku 1956.

Velitelé policie

Na činnost péjáků dohlíží od roku 2019 tzv. velitelé policie – těch je aktuálně 12. Jedná se o policisty „s dlouholetou praxí v přímém výkonu služby,“ vysvětluje policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

„Velitel policie je policista z pohotovostní motorizované jednotky pověřený řízením sil a prostředků Policie České republiky při mimořádných událostech na území hlavního města Prahy,“ přibližuje funkci velitelů mluvčí. Mezi jejich hlavní náplň práci patří nejen rozhodování v terénu, ale též i úzká spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému. „Tito velitelé do současné doby odveleli více než tisíc mimořádných událostí.“

„V akci“

Málokdo si přeje být tam, kde se to hemží po zuby ozbrojenými policisty. Takový úkaz totiž značí jediné – že se v okolí děje nějaká neplecha či nekalost, která může ostatní ohrožovat na zdraví či na životě. Že se jedná o událost vskutku mimořádnou, při níž zasahují právě péjáci, lze odvodit z přítomnosti velitele policie, jenž na sobě v případě velení má „červenou vestu s označením velitel policie a dále označením Libela 10, Libela 100, nebo Libela 101, které identifikuje zastávanou funkci.“

„Velitelé policie jsou čtyřiadvacet hodin denně v terénu, aby se byli schopni dostat na místo události co nejdříve,“ uvádí Siřišťová. Pro pohyb v terénu jim k tomu slouží speciálně upravený vůz Škoda Kodiaq, v němž je kromě standardního vybavení možno nalézt i nejrůznější »vychytávky«, díky nimž jsou péjáci tak efektní a v dobrém slova smyslu všehoschopní.

Je to například „hydraulika, beranidlo, teleskopický žebřík, přenosné osvětlení, detektor CO, dozimetr, zdravotnická brašna, zastavovací pás, kužely, neprůstřelné vesty atd,“ vyjmenovává mluvčí. Další položkou je také defibrilátor, jehož přítomnost ve výbavě oceňují především pražští záchranáři, neboť v případě neočekávaných událostí, při kterých jsou na místě jako první právě péjáci, se už několikrát stalo, že do příjezdu sanitky dokázali obnovit životní funkce vážně zraněného nebo nemocného člověka.

Bilance roku

Jen za letošní rok příslušníci pohotovostní motorizované jednotky byli přítomni u více než 350 mimořádných událostí. Statisticky z toho vyplývá, že bezmála není dne, kdy by se k něčemu „nenachomýtli“, nebo kdy by výslovně jich nebylo zapotřebí.

„Nejčastěji policisté vyjížděli k požárům, k nálezu pyrotechniky, k oznámením o nástražném výbušném systému a k pátrání po pohřešovaných osobách,“ uvádí Siřišťová. Po těch pátrali celkem v 71 případech. A zatímco pro jiné bývají víkendy dny odpočinku a klidu, právě během sobot se péjáci podle Siřišťové nejvíce činí. „V sobotu v odpoledních hodinách na místech událostí strávili více než pět set hodin,“ uzavírá.

Video
Video se připravuje ...

Pražský velitel policie z Pohotovostní motorizované jednotky. Jak vypadá náplň jeho práce? Policie České republiky

Fotogalerie
64 fotografií