Hybáškové policisté sdělili podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí jí až tříleté vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Hybášková a ředitel odboru států Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí Petr Hladík měli v pražské Bělohorské ulici nehodu na konci srpna. Jejich auto nabouralo do čtyř dalších zaparkovaných vozidel a skončilo převrácené na boku. Oba diplomaté měli podle agentury Aktu.cz při dechové zkoušce přes 1,5 promile alkoholu v krvi. Policisté se nejprve domnívali, že auto řídil Hladík, k řízení se ale přiznala právě Hybášková. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Kulhánek: „Nezodpovědnost“

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) Blesku už dříve řekl: „Pokud se to potvrdí, že dva vysoce postavení diplomaté ministerstva zahraničí takto nezodpovědně jednali, tak já budu chtít po státním tajemníkovi, pokud to bude právně možné, aby z toho vyvodil odpovídající důsledky. Pokud by to bylo kvalifikováno jako trestný čin, tak se to může dotknout bezpečnostních prověrek,“ řekl Kulhánek s tím, že ho případ lidsky mrzí.

Jen podmínka a peněžitá pomoc

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 v dotazované věci dnešního dne rozhodlo tak, že podmíněně odložilo podání návrhu na potrestání. Zkušební doba byla státním zástupcem stanovena ve výměře 18 měsíců,“ řekl ČTK Aleš Cimbala. Hybášková podle něj splnila podmínky vyplývající z trestního řádu.

„Podezřelá se mimo jiné k činu doznala, složila na účet státního zastupitelství peněžitou částku určenou státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti podle zvláštního právního předpisu a též se zavázala, že se po zkušební dobu zdrží řízení všech motorových vozidel,“ dodal mluvčí.

Podmíněné odložení podání návrhu na potrestání je jedním z alternativních způsobů řešení trestních řízení. Státní zástupce stanoví lhůtu, po kterou musí podezřelý vést řádný život a vyhovět i dalším uloženým omezením. Pokud podmínky dodrží, rozhodne žalobce o tom, že se podezřelý osvědčil, jinak nařídí policii, aby ve věci zahájila trestní stíhání.

Ve zkráceném řízení lze řešit méně závažný trestný čin, pokud je pachatel přistižen přímo při něm nebo bezprostředně poté. Policie musí řízení dokončit do dvou týdnů ode dne, kdy podezřelému sdělí, z jakého skutku je podezřelý.

Video
Video se připravuje ...

Šéf diplomacie Kulhánek o ultimátu pro Rusko ČTK

Fotogalerie
17 fotografií