Náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Krützner se hájila tím, že splnila podmínku pro osvobození od daně, protože v bytě před prodejem bydlela. Podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Martina Fily to ale není pravda a Krützner byt pronajímala jiným lidem. Žena tvrdila, že šlo o její dočasné spolubydlící, nikoliv nájemnice. Dívky ale tuto verzi ve svědeckých výpovědích popřely.

Zástupkyně tělem i duší

Krützner začínala jako čekatelka v Praze 10, kde si úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu. Nastěhovala se do něj v roce 2008, o čtyři roky později jej od městské části odkoupila za zhruba 900 000 korun. Po dalších dvou letech jej prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu. Tento příjem nepřiznala finančnímu úřadu.

Za zkrácení daně hrozí šest měsíců až tři roky vězení. Soud ženě původně uložil trestním příkazem peněžitý trest 360 000 korun, Krützner ale podala odpor, a proto se případ nyní projednával ve veřejném hlavním líčení. Pokud by soudy ženu pravomocně uznaly vinou za úmyslně spáchaný trestný čin, její funkce státní zástupkyně by zanikla.

Nikdy jsem neměla v úmyslu neodvést daň, byla jsem přesvědčená o tom, že jsem od daně osvobozená. Konzultovala jsem to s daňovými poradci a přečetla jsem si příslušné právní předpisy,“ řekla Krützner soudci před vyhlášením rozhodnutí. „Jsem státní zástupkyně tělem i duší, už na fakultě jsem jí chtěla být. Svoje povolání považuji za poslání,“ dodala s pláčem.

Fotogalerie
3 fotografie