V neděli okolo šesté hodiny ráno si hlídka pražských strážníků všimla nápisu na kamenném zábradlí Karlova mostu. 30centimetrová velká písmena se objevila u sochy sv. Jana Křtitele. „Strážníci zajistili místo trestného činu a přivolali Policii ČR. Kamerový systém v místě zabírá pouze sochy, nápis byl vytvořen mezi nimi,“ řekla pro Blesk mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Dnes ráno jsme přijali oznámení od pražských strážníků, že se na Karlově mostě opět objevil nápis. Případ budeme řešit jako poškození cizí věci,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Po pachateli policisté pátrají a žádají případné svědky, aby se přihlásili na linku 158.

Karlův most čelil útoku vandala i minulý týden v pátek, a to ve výrazně větším rozsahu než nyní. Modré nápisy v angličtině pokrývaly pravou stranu zábradlí a části podstavce jedné ze soch a lampy. Policie měla při řešení případu k dispozici kamerové záběry, na jejichž základě se jí v sobotu v podvečer přihlásil nezletilý pachatel.

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci také potvrdil stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Základní kámen Karlova mostu položil císař Karel IV. v červenci 1357, dokončen byl v roce 1402. Stavba spojující Malou Stranu se Starým Městem je z pískovcových kvádrů a po obou stranách je opevněna věžemi. Most je osazen třemi desítkami soch a sousoší světců.

Video
Video se připravuje ...

Karlův most se stal znovu terčem vandalů. Vašek Burian

Karlův most se stal znovu terčem vandalů.
Autor: Vašek Burian