Odvolací soud se odvoláním mladíků zabýval na konci května. „Vrchní soud v Praze napadený rozsudek zrušil,“ uvedl Wenig. Rozhodl, že místně příslušným k projednání věci je Krajský soud v Hradci Králové. Vražda se podle obžaloby měla stát ve vesnici Velká Paseka na Havlíčkobrodsku.

Pětadvacetiletý Tomáš F. a o rok starší Jiří N. chtěli podle obžaloby získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila později zavražděná seniorka. Zfalšovali kupní smlouvu. Fiala pak majitelku nemovitosti i jejího druha odvezl počátkem června 2019 do pronajaté chaty. Tam je podle žalobců zavraždil, zatížil jejich těla závažím a shodil je z mostu do vody.

Muž měl sečné rány na hlavě, roztříštěnou lebku a pohmožděný mozek. Přesnou příčinu úmrtí ženy se nepodařilo určit, seniorka se zřejmě utopila.

Tomáš F., bývalý student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, zpočátku přiznával, že zabil sedmapadesátiletého muže, a to údajně v sebeobraně pohrabáčem poté, co tento muž na chatě zavraždil svou o 15 let starší družku. Později u soudu prohlásil, že u smrti páru vůbec nebyl. Připustil, že společně s Jiřím N. sjednávali s mužem a ženou koupi vily a že se s nimi kvůli doladění detailů dohody setkal na chatě ve Velké Pasece nedaleko jeho bydliště v Ledči nad Sázavou.

Podle jeho poslední verze objekt opustil poté, co se spolu pár začal hádat, a vrátil se až pozdě v noci kvůli zapomenuté tašce. Tvrdil, že tehdy viděl dva muže manipulovat s bezvládným ženiným tělem.

O vraždě nevěděl?

Jiří N. se hájil tím, že nechtěl nikoho podvést - vilu hodlal koupit a o vraždě nevěděl. Partner ženy údajně Fialu s Nehybou na jaře 2019 kontaktoval s tím, že je ochotný obchod za provizi zprostředkovat a kvůli svým dluhům údajně souhlasil s tím, že mladíci za vilu zaplatí pouze 2,5 milionu korun. V době vraždy byl Nehyba v zahraničí.

Auto zavražděných oba mladíci po vraždě odvezli do Maďarska a poté se pokusili nechat převést vilu v katastru nemovitostí. To se jim nezdařilo kvůli zásahu policie.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Tomáš F. přichází k soudu, 24. září 2020. Jan Zázvorka

Fotogalerie
68 fotografií