Gang pojmenovaný po Davidu Berdychovi měl na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Kauza bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina údajně trestnou činností získala přes 100 milionů korun. Všichni ostatní potrestaní členové skupiny už jsou v současné době na svobodě.

Vězení se vyhýbal

Šestapadesátiletého Jiřího P. , který se trestnímu stíhání vyhýbal 15 let, přivedla k soudu eskorta. Před čekajícími zástupci médií skrýval tvář za písemnými poznámkami, které si přinesl. Na otázky novinářů neodpovídal.

Zrušení rozsudku?

„V řízení proti uprchlému má odsouzený právo podat si žádost o zrušení rozsudku, což odsouzený Jaromír P. využil. Žádost podal a rozsudky byly dnešním rozhodnutím soudu zrušeny - samozřejmě v těch částech, které se týkají Jaromíra P.,“ vysvětlil Wažik.

Do soudu ve vazbě

Soudní senát zároveň rozhodl o tom, že Jaromír P. počká na hlavní líčení ve vazební cele. „Soud poměrně logicky shledal v jeho případě důvody útěkové vazby,“ konstatoval Wažik.

Termíny hlavního líčení zatím soudce stanovil na 27. července až 4. srpna. „Odsouzený má možnost také požádat o to, aby se dokazování opakovalo v určitém rozsahu. Požádal, aby byli vyslechnuti všichni spoluodsouzení v této věci – týká se to (Davida) Berdycha, (Radka) Trumpeše, (Josefa) Korbely a (Michala) Puchara,“ sdělil soudce. Berdych, Trumpeš, Puchar a Korbela se poznali v pražském erotickém podniku Discoland Sylvie, kde pracovali.
Video
Video se připravuje ...

Policie dopadla posledního člena Berdychova gangu. Policie ČR

Jaromír P., kterého policie dopadla loni v dubnu v okolí Seattlu, nemůže v novém procesu dostat přísnější trest než ve zrušeném rozsudku. Původně čelil obžalobě i z vraždy, středočeský krajský soud však v říjnu 1996 tento skutek vyhodnotil jako loupež s usmrcením a odvolací vrchní soud později stanovil, že na usmrcení se Prokop nepodílel.

Fotogalerie
25 fotografií