Do té doby spokojený život se Martinovi, který bydli se svými třemi dětmi v bytě na pražském Střížkově, změnil 22. března večer. Vracel se právě z nákupu, když se do něj v Novoborské ulici pustili tři muži. „Brutálně mě napadli a okradli. Nic jsem nečekal, nestačil se nijak ubránit, prakticky hned jsem byl na zemi, kde se jim líbilo rozkopávat mi hlavu. Pak utekli. Výsledkem byl rychlý převoz do nemocnice díky hodnému pánovi, který přivolal sanitku,“ popsal Blesku.

Na žádné velké jmění si ale gauneři paradoxně nepřišli. „Prakticky nic moc ukrást u mne nemohli. Starší mobil, nesmysly, ale nákup v igelitové tašce pro kluky mi nechali. Ten už jsem nedonesl, ale v nemocnici byl se mnou. Půlka byla chlazená, tak se musela vyhodit,“ uvedl Martin.

Jako zázrakem surový útok přežil, měl ale otřes mozku a řadu zlomenin v obličeji – agresoři, kteří podle Martina měli východní přízvuk, mu rozdrtili lícní kost, zlomili čelist i nos a Martin musel podstoupit náročnou operaci na ORL v Nemocnici Na Bulovce.

Poležel si tam více než týden, katetr ve tváři ale musel nosit i poté, co ho propustili, navíc pravidelně dochází na kontroly na ORL, neurologii i na oční. V pracovní neschopnosti je Martin dosud, tedy takřka dva měsíce po úrazu. Přišel proto o příjem, na kterém je existenčně závislý. „Touto nečekanou situací jsme se stali dlužníky dvou nájmů. Teď nám hrozí, že o pronájem přijdeme,“ popsal zoufalý muž.

Na to, co by s jeho dětmi bylo pak, nechce ani pomyslet. „Jejich matka o ně nemá zájem, a dokonce dluží výživné za několik let,“ vysvětlil, proč je na vše sám. Jeho kamarádka Jarka Mikulášková mu pak pomohla založit sbírku, aby se z těžké situace dostali. S pomocí druhým má ostatně podle Martina bohaté zkušenosti – pracuje jako zdravotní sestřička a ve volném čase velmi intenzivně pomáhá lidem na vozíčku. Svůj příběh zveřejnil i v sousedské skupině na Facebooku, kde se ihned setkal s obrovskou vlnou solidarity.

Pachatele ještě nedopadli

Případem se také zabývají policisté, nebezpečné útočníky se jim dosud vypátrat nepodařilo. „Případ je prověřován pro podezření z trestného činu loupež. V současné chvíli je ve fázi prověřování, probíhají výslechy svědků a vyhodnocování důkazů, po pachatelích kriminalisté pátrají,“ řekla Blesku policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Také proto se Martin rozhodl o svůj příběh podělit. „Chci, aby se nikomu dalšímu nic nestalo. Na Proseku a v jeho okolí během posledního roku dostali také moji dva přátelé. Jeden přišel o přední zuby a dodnes čeká na zhojení dásní, aby mohl získat náhradní,“ dodal. Chtěl by také poděkovat muži, který mu zavolal sanitku. „Nevím ale, kdo to byl, tak třeba čte tento článek a ozve se,“ uzavírá.

Útočník napadl na Palackého náměstí nožem tři mladíky, podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Brutální útok na Palackého náměstí. 

Fotogalerie
8 fotografií