Soudce Havlín přijal v roce 2013 úplatek 200 000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz podle obžaloby předal na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však Suchánek následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu.

„O vině obžalovaného jsou stále dány jisté pochybnosti,“ prohlásil předseda senátu Libor Holý. Odvolací soud však podle něj uvedl, že i výklad pochybností ve prospěch obžalovaného má své limity. Důkazy podle něj každopádně „svědčí o fatálním profesním selhání obžalovaného“.

Podle Holého státního zástupce usvědčily odposlechy a výpověď soudce Havlína z vězení. „K faktickému předání peněz obžalovanému Suchánkovi nepochybně došlo,“ uvedl. Muž podle něj později peníze předané mu zabalené v reklamních prospektech našel a nechal si je.

Suchánek před soudem uvedl, že za jeho obviněním pravděpodobně stojí skupina lidí, která se mu chce pomstít za jeho činnost státního zástupce v době, kdy pracoval na velkých politických a hospodářských kauzách.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn. Suchánek je od roku 2018 dočasně zproštěn funkce.

Fotogalerie
3 fotografie