Podskalskou náplavku zaplnili lidé již v úterý odpoledne. Rovněž ve středu seděli zejména na nábřežní hraně. Většina lidí neměla nasazeny roušky ani respirátory, podle reportéra ČTK ale povětšinou dodržovali rozestupy, s výjimkou skupinek lidí, kteří na náplavku dorazili společně. Prodejní okénko ani žádná z restaurací tady okolo 16:00 nebyla otevřena.

V centru se obyvatelé metropole nevydávali pouze na náplavku, ale spousta jich zamířila na Střelecký ostrov nebo na Kampu. Na Vltavu se pak vrátila šlapadla. Na Vyšehradě se procházeli lidé většinou po dvojicích, větší skupinky zde odpoledne neposedávaly. Stovky Pražanů ve slunečném počasí vyrazily i do Havlíčkových sadů, známých jako Grébovka. Již po poledni se začali lidé scházet také v Riegrových sadech, a to zejména v místě, kde je výhled na město. Lidé zde posedávali, jedli a pili. Vydali se také na venkovní posilovnu.

Na místo stejně jako v úterý dorazila policie. Policisté z megafonu upozorňovali na platná vládní opatření. Hlavně na nutnost mít zakryté dýchací cesty a zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech. 

Video
Video se připravuje ...

Na pražské náplavce se ve středu 31. března opět sešly stovky lidí. Na místo dorazila policie, která je upozorňovala na porušování protiepidemických opatření. Aktu.cz

Lidé už jsou frustrovaní

Napilno mají pražští strážníci. Podle mluvčí Ireny Seifertové je mezi lidmi patrna frustrace z dlouhotrvajících omezení. „S tím je spojena i nálada ve společnosti, která je rozdělena na ty, co jsou vystrašeni a bojí se, a ty, kteří s opatřeními nesouhlasí, bojkotují je či jsou vůči nim již apatičtí. Strážníci v ulicích nyní stávají jakýmisi hromosvody,“ uvedla. Podle informací krátce po poledni řešila městská policie od pondělka na devět stovek porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Nejčastějším prohřeškem bylo nezakrytí dýchacích cest a lidé porušovali rovněž zákaz vycházení po 21:00.

Policisté do ulic vyrazili už v úterý. Ke stánku s občerstvením na Ohradě v Praze 3 vyjížděli  odpoledne kvůli nahlášenému shromáždění většího množství lidí policisté a městští strážníci. „Na místě se mělo srocovat větší množství lidí,” uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policisté shromážděné lidi vyzvali k opuštěné místa. „Odešli bez jakýchkoliv problémů,“ dodala mluvčí s tím, že policisté nikoho nezadrželi a celý zásah proběhl v poklidu. Majitel stánku s občerstvením se bude zpovídat z přestupkového jednání.

1 600 policejních kontrol

Policisté v průběhu úterního odpoledne, a především večera, zaznamenali řadu oznámení týkajících se porušení vládních nařízení, a to především otevřených restaurací a shromažďování osob. Podle Kropáčové prováděli v centru zhruba 1600 kontrol, ty budou pokračovat i ve středu. Dalších 8 tisíc kontrol provedli na hranicích metropole v souvislosti s uzavřením okresů.

Hřib: Lidé nemají jinou možnost

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemají lidé kam jinam jít. „Pražané zaplnili pražské parky a náplavku, protože nemají jinou možnost kam vyrazit v těchto skoro až letních teplotách do přírody. Proto opět apeluji na propojení Prahy s okresy Praha-východ a Praha-západ. Pomohlo by to rozptýlení lidí do většího prostoru,“ uvedl na twitteru a označil ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kterého už v minulosti k propojení Prahy s okolními okresy vyzýval.

Podle Hamáčka byl na náplavce problém, že lidé neměli nasazené ochranné prostředky. „Náplavka asi láká, protože je v centru. Problém není to, že tam lidé jsou, problém je, že nemají ochranné prostředky. Pokud se budou chovat takto, je jedno, kam jedou,“ uvedl s tím, že policisté přijali taková opatření, aby se situace už neopakovala. „Přítomnost policie na místě je stálá, každý, kdo tam přichází, musí mít buď vše v pořádku, nebo bude ze strany policie řešen,“ uvedl.

K Hřibově žádosti o propojení okresů už minulý týden uvedl, že by to podle odborníků znamenalo velké riziko. „Od začátku jsem avizoval, že dám na odborné doporučení, a ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s tímto postupem,“ zopakoval ve středu. Žádost vznikla po vzoru okresů Brno-město a Brno-venkov, které jsou v rámci zákazu považovány za jeden.

Podle mluvčí Kropáčové je v pořádku, že lidé s ohledem na hezké počasí tráví více času venku, ale je nutné dodržovat všechna opatření včetně zakrytí úst a nosu nebo zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. Při úterních kontrolách podle Kropáčové policisté s lidmi řešili porušení domluvou, správním orgánům předali k řešení pouze některé provozovatele stánků s občerstvením.

Policejní mluvčí Eva Kropáčová:

Video
Video se připravuje ...

Policisté rozháněli dav lidí na náplavce i na Žižkově 

Fotogalerie
60 fotografií