„Proč jsou ty vrata zavřený?“ vykřikl muž předtím, než se rozhodl pro jeho kaskadérský kousek. Podle autora snímku Jana Pechače z agentury lucytours.com ho vojáci ihned vyzvali, ať sleze dolů. On se však rozhodl sešplhat přímo k nim na nádvoří, kde ho zadrželi. „Odehrálo se to ve chvíli, kdy jsme vysílali pro klienty z Kanady a dělali jsme pro ně hodinovou privátní virtuální túru,“ řekl pro Blesk.cz Jan Pechač.

TV Nova také přinesla vyjádření mluvčího Hradní stráže Jiřího Havla, který potvrdil, že k incidentu v sobotu krátce před půl pátou odpoledne opravdu došlo. „K Bráně Gigantů dostavil muž středního věku, který následně začal přelézat po sloupu k jedné ze soch. Byl vyzván strážným, ať toho zanechá. Na výzvy nereagoval a vylezl až nahoru k soše,“ popsal Havel.

Čtyři roky vězení

„Po nějaké době strávené u sochy seskočil do prostor střeženého I. nádvoří Pražského hradu. Zde byl zadržen strážným a přivolanou hotovostní skupinou vojáků Hradní stráže,“ doplnil Havel.

Podívejte se, jak muž přelezl Bránu gigantů:

Video
Video se připravuje ...

Muž přelezl vstupní bránu na Pražský hrad. Zadrželi ho vojáci YouTube Prague Tour Guide

 Jednoho vojáka měl během zásahu podle informací TV Nova při zásahu dokonce pokousat. Případem se tak zabývá i vojenská policie. „Kriminální služba vojenské policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ uvedla mluvčí vojenské policie Nikola Rimkevič Hájková. Muži hrozí čtyřleté vězení.