Vánoční loupežná přepadení se na území hlavního města odehrála v rychlém sledu - 17., 19., 23. a 25. 12. 2019. Pachatelova agresivita při nich rostla, vyhlédnuté oběti ohrožoval nožem. Policie v útočníkovi identifikovala pětačtyřicetiletého muže z Brna a varovala, že muž je velmi nebezpečný. Nakonec ho dopadla na autobusové zastávce krátce po vyloupení čerpací stanice v Praze 10.

Video
Video se připravuje ...

Pražští policisté dopadli po přepadení beznínové čerpací stanice nebezpečného recidivistu, který měl jen za prosinec na svědomí tři loupežná přepadení. Aktu.cz

První obětí přepadení se stal osmdesátiletý senior, který na proseckém sídlišti vcházel do domu. Lupič k němu za bílého dne přistoupil zezadu a pokoušel se mu vytrhnout příruční tašku, ze které poté vytáhl peněženku s 2 500 Kč, doklady a platební kartou.

O dva dny později večer přepadl stejný pachatel květinářství v Sokolovské ulici v Karlíně. Koupil si květinu a po zaplacení odstrčil prodavačku od pokladny, ze které sebral 2 500 korun. Když se mu žena snažila v krádeži zabránit, vytáhl na ni nůž. Podle obžaloby jí řekl, ať ho nechá - že jí nechce ublížit, ale že potřebuje peníze.

Pražští policisté dopadli po přepadení beznínové čerpací stanice nebezpečného recidivistu, který měl jen za prosinec na svědomí tři loupežná přepadení.
Autor: Aktu.cz

Nejzávažnější útok se stal odpoledne před Štědrým dnem v restauraci ve Vltavské ulici na Smíchově. Tamní servírku napadl pachatel nožem, aby se zmocnil peněženky s tržbou 9 000 Kč. Ženu dvakrát bodl do břicha, dvakrát do hrudníku, pořezal ji také na předloktí a za uchem. Servírka skončila ve vážném stavu v nemocnici v umělém spánku.

Video
Video se připravuje ...

Recidivista, který měl na svědomí minimálně tři ozbrojené přepadení, skončil v policejních okovech. Aktu.cz

Dopoledne na Boží hod vánoční pak pachatel vešel za prodejní pult benzínové pumpy v Bohdalecké ulici. Když se proti tomu ženská obsluha ohradila, ukázal jí podle obžaloby nůž a se slovy „nech mě, nebo tě zabiju“ sebral z pokladny 7 100 Kč.

Obžaloba viní muže také z osmi krádeží spáchaných v hlavním městě od 25. listopadu do 20. prosince 2019. Zloděje charakterizuje drzost, s jakou bral některým lidem jejich majetek přímo před nosem. Za krádežemi, jimiž způsobil celkovou škodu za 77 000 korun, cestoval do různých částí Prahy.

Vracel se na místo činu

Ve smíchovské prodejně elektroniky ukradl pachatel vystavený mobilní telefon tak, že ho vytrhl z bezpečnostního stojanu. O dva dny později se na místo vrátil a svůj čin zopakoval. V obchodě s cukrovinkami na Uhelném trhu využil dočasné nepřítomnosti prodavačky a sebral peníze z pokladny. Žena se ho sice snažila zadržet, ale vysmekl se jí a utekl.

O den později vzal zloděj ze stolu peněženku nepozorného klienta sázkové kanceláře v Řepích. Na parkovišti supermarketu v Kobylisích si vyhlédl ženu, která ukládala nákup do auta, a z předního sedadla jí sebral batoh. Když si ho všimla, vzal si z batohu peněženku, batoh ženě hodil k nohám a utekl.

Poté se přesunul do centra města, kde nejprve v Jindřišské přes den vykradl zaparkované odemčené auto a poté Na Poříčí sebral z recepce hotelu kufr s oblečením. Nakonec vzal v supermarketu na Vypichu z nákupního vozíku batoh ženě, která měla v zavazadle vedle peněženky i služební policejní průkaz. Zloděj si mimochodem aktuálně ve vězení odpykává jiný trest. V listopadu 2019 ho Obvodní soud pro Prahu 9 odsoudil za krádeže k ročnímu odnětí svobody.

Fotogalerie
12 fotografií