Noc ze 14. na 15. června 2019 se Vojtovi stala osudnou. Nadějný fotbalista z Plzeňska tehdy vyrazil se svými přáteli do pražského klubu Storm na Tachovském náměstí, kde pařili – slavili totiž maturitu. Jenže Vojta se předávkoval drogami a skončil v sanitce. 

Záchranka přijela rychle a s malou pomocí si do ní došel Vojta sám. Samozřejmě byl překoplej. Údajně spolkl 3 extáze. Nicméně s námi komunikoval ještě v sanitce. Blahopřáli jsme mu k maturitě a snažili se mu vysvětlit, ať na sebe dává příště větší pozor a že 3 jsou vážně moc,“ stálo v oznámení klubu ze soboty 15. června. O pár dní později ale jeho zdrcená sestra oznámila, že boj o život prohrál. „U mladíka došlo k otoku mozku, otoku plic, selhání jater i ledvin, poruše srážlivosti krve a následně dokonce i k zástavě srdce,“ popsala děsivé detaily už v prosinci 2019 policejní mluvčí Hana Křížová.

Policisté hned začali rozplétat veškeré okolnosti, které k obrovské tragédii vedly. Zjistili, že drogy pocházely z Plzeňska a do klubu je dovezla skupina lidí, která se akce také účastnila. Policisté proto začali spolupracovat také s kriminalisty právě z Plzeňska. „Podařilo se jim zmapovat pohyb osob kolem zemřelého mladíka a také časový sled událostí. Zjistili, že zemřelý požil ve vlaku z Plzně do Prahy kokain a v klubu pak, ve velmi krátkém časovém úseku, dvě tablety drogy extáze. Tato kombinace měla naprosto fatální následky,“ přiblížila nyní Křížová. 

Dva obžalovaní

Policisté také díky svědkům i záznamům z kamer zjistili, kdo extázi Vojtovi v klubu dal a je tak za jeho smrt zodpovědný. „Poškozenému dva muži ve věku dvacet dva a sedmnáct let poskytli přímo v klubu dvě tablety extáze. A to i přesto, že viděli, že má mladík problémy s rovnováhou, je malátný a hodně se potí,“ uvedla s tím, že oba mladíci byli Vojtovi přátelé a nejspíš věděli, že už si předtím Vojta nějaké drogy vzal!

Dopustili se tak trestného činu - mohli totiž vědět, že extáze může Vojtu ohrozit na zdraví a případně mu způsobit smrt. Oba mladíky policisté zadrželi letos v červnu, nyní jsou už obžalovaní z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Staršímu hrozí až 18 let vězení, mladšímu, který v době spáchání činu nebyl ještě plnoletý, pět let za mřížemi. Péče o Vojtu stála podle mluvčí 2,5 milionu korun, částku bude v rámci soudního řízení pojišťovna od obžalovaných požadovat. 

Varování

Policisté také v souvislosti s případem přidali varování. „Nacházíme se v době rozvolňování protiepidemických opatření, obáváme se, že se lidé budou chovat jako urvaní ze řetězu. Při adventních, předvánočních i novoročních party se budou užívat i nelegální návykové látky. Mějte prosím na paměti, že kombinace látek je smrtící koktejl, který má málokdo šanci přežít,“ řekl Blesku Jaromír Badin, vedoucí protidrogového oddělení Krajské ředitelství hlavního města Prahy.

Fotogalerie
3 fotografie