Klub Escape fungoval v centru Prahy jako místo, kde sházeli hlavně muži toužící po společnosti mladých mužů, kteří tam pracovali jako tanečníci.Na pódiu tam převáděli taneční kreace nebo se třeba pomazávali olejem nebo ze sebe slízávali šlehačku. Tak to alespoň popsal jeden ze svědků ve své výpovědi.  Lukáš R. měl být produkčním, který měl právě tyto představení mít na starost, sám o své funkci mluvil tak, že se prostě měl postarat o to, aby v klubu byla zábava.

Rozsudek

Městský soud uznal, že v klubu docházelo ke kuplířství, naopak podle něj nebyl prokázaný trestný čin obchod s lidmi ani ohrožování výchovy mládeže. Čtveřice mužů, kteří byli obžalováni v prvním bodě obžaloby z kuplířství, dostala podmíněné tresty. Nejvyšší dostal Luboslav A., kterému soud vyměřil tři roky, majitel klubu Maasimo S. 2 a půl roku, Lukáš R. a Bronislav T. 2 roky podmíněně se zkušební dobou tři roky. „Zaměstnanci klubu se podíleli i na přímém dohazování tanečníků zájemcům, z čehož měli provize,“ dodala Radkovská. 

Jak to v klubu fungovalo?

V klubu měli hosté možnost si užít privátní tanec v místě, které se jmenovalo „privátko“, o tom se u soudu také hodně mluvilo. „Co tam děláte, už nikoho nezajímá,“ popsal jeden ze svědků. Podle státní zástupkyně tam docházelo i k orálnímu sexu. Obžalovaní o klubu mluvili jako o místě, kam se chodili lidé bavit a že by tam sjednávali mladíky za účelem prostituce odmítají. 

Obžaloba má ale o dost jiný názor. Státní zástupkyně o fungování klubu řekla, že jednoduše řečeno potřebovali vymyslet, jak provozovat prostituci tak, aby se jednalo o „rádoby legální podnikání“, ve ho ale  provozovali za účelem vydělávání peněz na prostituci. 

Kromě toho si v klubu mohli hosté tanečníky tzv. vyplatit a odvést na hotel nebo domů. To prý stálo dva až tři tisíce. Peníze pak měli mladíci jako kredit na baru, který mohli propít, ale také se z nich měly platit pokuty za pozdní příchody. U soudu mluvil i mladík, který v klubu pracoval, když mu bylo jen 17 let a měl falešnou občanku. Ten se také zúčastnil „výletu“ do Švýcarska organizovaný mimo jiné Luboslavem A., kde pak měla probíhat prostituce, z níž část výdělku odevzdával.

Nezletilí prostituti

V kauze bylo obžalováno celkem šest lidí v celkem čtyřech bodech. Přítele zpěváka Bendiga se týká jen ten první, kde je spolu s italským majitelem klubu Escape Maasimem S., Luboslavem A. a Bornislavem T. viněn z kuplířství a obchodu s lidmi. Za to jim byl navržený trest v dolní polovině zákonné sazby, která je pět až dvanáct let. Čtveřice obžalovaných mohla tedy jít do vězení až na 8 a půl roku.

Soud ve středu uznal, že obžalovaní sjednávali mladíky za cílem zisku z homosexuální prostituce a určovali podmínky i výši tzv. výkupného a tím kořistili z prostituce. Podle předsedkyně soudu Kateřiny Radkovské fungovali jako skupina, kterou vedl Lukáš R., jenž jako produkční určoval například pracovní dobu. Několik nezletilých mladíků podle soudkyně v klubu provozovalo prostituci, obžalovaní o jejich nízkém věku podle soudkyně nevěděli, protože měli upravené občanské průkazy. Tudíž je neodsoudili za zločin obchodování s lidmi.

Výdělek až 150 tisíc za měsíc

Soudkyně uvedla, že ještě před nástupem tanečníků do klubu bylo zjišťováno, jaké je sexuální orientace nebo byly vyžadovány obnažené fotografie. Na to se podle soudu podílel i Lukáš R. a sliboval jim vysoké výdělky 40 až 50 tisíc měsíčně. Uznala, že ne všichni tanečníci poskytovali sexuální služby, ale určitě šlo o většinu mužů, co tam šli pracovat. „Možno zmínit svědka P., který uvedl, že si vydělal měsíčně 80 až 150 tisíc korun, což nepochybně nevydělal pouze chozením s klienty na večeře, jak uváděl,“ dodala.

Obžalovaní se sice hájili, že v klubu byl sex zakázán, soud ale má za to, že byl tento zákaz nepochybně obcházen a svědčí to i o tom, že klub chtěl mít tyto aktivity pod kontrolou.

Podnikání ve Švýcarsku

Padl trest také pro Ivana A., který měl organizovat prostituci ve Švýcarsku a tyto cesty domlouval v klubu Escape spolu s jeho bratrem, rovněž obviněným Luboslavem A. Ve Švýcarsku pak organizovali prostituty přes online aplikace a vybírali zhruba polovinu výdělku mladíků. „Neměli jsme žádnou pochybnost o tom, že obžalovaný Luboslav A. věděl, k čemu ty muže do Švýcarska posílá,“ řekla předsedkyně senátu.

Státní zástupce i nepravomocně odsouzení se na místě neodvolali, a ani redaktorovi Blesk.cz nepotvrdili, zda tak učiní. 

Fotogalerie
17 fotografií