Nejhorší obavy se v pondělí naplnily, když policisté objevili v oboře Hvězda v Praze 6 tělo Niny: „V tuto chvíli můžeme potvrdit, že se jedná o čtyřiadvacetiletou pohřešovanou ženu, která zemřela násilnou smrtí,“ řekla v úterý ráno mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Na facebooku se ihned začaly množit smuteční kondolence a vzkazy pro rodinu. Co o dívce prozradily?

Nina sama sebe popisovala jako „aktivní třeštidlo“. Neúnavně se věnovala Českému tensingovému festivalu, kde zastávala pozici koordinátorky: „Už od mala jsem byla vedená k hudbě, ke sportu a k tomu, aby člověk byl věrný sám sobě a na nic si nehrál,“ napsala o sobě na webových stránkách festivalu, jenž sdružuje mladé lidi ve věku od 12 do 19 let se zájmem o hudbu.

To ale nebylo všechno. Nina se s plnou silou zapojovala i do dalších projektů: „Nyní studuji magistra na 2. lékařské fakultě fyzioterapii a k tomu pracuji v Životě 90 s důchodci, kde hlavní cíl je, aby se znovu postavili na své nohy a našli svojí radost do života a žili ho hodnotně,“ prozradila o sobě na webu Českého Tensingového festivalu 2020.

Optimistická dívka

Na Ninu vzpomněl i ředitel organizace ŽIVOT 90 Jaroslav Lorman, který na facebooku organizace informoval o tragické smrti kolegyně: „Nina s námi sice byla v organizaci relativně krátký čas, ale vždy s sebou přinášela velký optimismus a dobrou náladu. Společné plány, které jsme v organizaci měli, už bohužel nedojdou naplnění,“ informoval a vyzval k tomu, aby ostatní mysleli na rodinu a další, kterých se ztráta dotýká.

K tragédii se také na sociálních sítích vyjádřil tatínek Niny, dánský obchodník. „Nina byla úžasná dívka, která kolem sebe po celý svůj krátký život šířila lásku, štěstí a radost. Moje nejdražší dcera byla plná energie, lásky a všem kolem sebe dávala tak moc. Všichni Ninu milovali. Minulý pátek byl ale její život zkrácen, byla zavražděna,“ uvedl.
Nina zemřela 6. listopadu, rodina jí chce splnit sen.
Autor: archiv Nininy rodiny

Laskavá slova přidala také mládežnická organizace YMCA v České republice (pozn. red. Young Men´s Christian Association - tedy Křesťanské sdružení mladých lidí) na svém facebooku: „Veselá, laskavá, spontánní, bezprostřední, talentovaná, obětavá…a mnoho dalších vlastností, které bychom mohli přisoudit Nině, která nás navždy opustila. Byla jedinečnou ymkařkou a její srdce bilo pro Ten Sing. Bude nám chybět a prázdné místo po ní se nikdy úplně nezacelí. Vy, kdo jste Ninu znali, ho ale můžete vyplnit vzpomínkami na ni,“ uvedla organizace.

Zapalme svíčku 

Lidé by se měli podle YMCA o sebe vzájemně opřít, najít další síly a večer tiše zavzpomínat na Ninu: „Zapalme ve svých domovech svíčku, zazpívejme si píseň, vzpomeňme na její krásný úsměv. V modlitbách mysleme na rodinu a všechny, kteří Ninu milovali. Kéž jsou naše srdce naplněna Božím pokojem.“

Článek o Nině zveřejnilo také světové vedení organizace. „Ve snaze pochopit tuto děsivou ztrátu a ve snaze najít naději a světlo v tomto zoufalství a temnotě děkujeme Bohu za odkaz, jenž za sebou Nina zanechala,“ řekl generální tajemník světové organizace YMCA Carlos Sanvee. „Všichni, kdo ji znali, říkají, že si jí budou navždy vážit za její laskavost, energii i vášeň, s níž inspirovala mladé lidi k tomu, aby se postavili a nebáli se být tou změnou, kterou chtějí vidět. Kéž odpočívá v pokoji, zapalme jí svíčku a pokračujme v její práci,“ stojí v dojemném prohlášení.

O tragické události krátce informoval také děkan 2. Lékařské fakulty Karlovy univerzity Vladimír Komárek na facebooku katedry, kde Nina studovala fyzioterapii. Na webu Arcibiskupského gymnázia v Praze se také objevila zpráva o úmrtí dívky: „V této těžké situaci bychom její rodině rádi vyjádřili upřímnou soustrast. I nadále je a bude Nina součástí našeho společenství. Vzpomeňte prosím na ni spolu s námi v modlitbě.“

Video
Video se připravuje ...

Policisté v pondělí nalezli v oboře Hvězda lidské tělo bez známek života. Pátrali při tom po pohřešovaných Janovi a Nině. (9. listopad 2020) Václav Burian

Do pátrání po Nině se zapojila její sestra Anna spolu s dalšími kamarády. V úterý ráno k smutné novině vyjádřil na jejím facebooku kamarád: „Anička má vyplý telefon, kdyby ste ji chtěli kontaktovat, pište mně. Zprávu ji předám. Moc děkujeme, za veškerou podporu. Jste skvělí a moc si vás vážíme,“ pod status přibyly desítky dojemných smutečních kondolencí.

Splněný sen

Ve čtvrtek byla také zprovozněna sbírka pro Ninu, ve které se do druhého dne podařilo vybrat neuvěřitelných 12 a půl milionu. A částka není konečná. „Má milovaná sestra Nina nás v pátek navždy opustila. Když nám umírala babička v Dánsku, pomáhaly jsme s Ninou v tamním domově pro seniory. Ninu fungování zařízení velice oslovilo a chtěla, abychom spolu postavily domov, který by byl na podobném principu, i tady v Česku,“ vysvětlila Ninina sestra Anna ve čtvrtek na svém facebooku k tomu, proč, respektive za jakým účelem, sbírka vznikla.

„Pokud by se nám zadařilo, domov by byl sdílen se školkou, aby se mohly navzájem potkávat různé generace. Tím by se splnil Ninin sen. Sen, který nejlépe vystihuje, jaká Nina byla. Sen, který chceme šířit v co největší míře mezi co nejvíce lidí,“ uvedla Anna

Fotogalerie
60 fotografií