„Obžalovaný deficit masivně předstíral, cílem bylo získat finanční prostředky, což se mu také podařilo. Soud o tom nemá žádné pochybnosti,“ konstatoval předseda trestního senátu Petr Kacafírek. „Tímto způsobem byl okraden daňový poplatník, což není možné tolerovat,“ řekl také soudce. Do trestu zahrnul i dva případy krádeže, kterých se podle něj Stojka dopustil v listopadu a prosinci minulého roku.

Kacafírek dodal, že muž čelí dalšímu stíhání kvůli krádežím, některé prý podle policistů spáchal na jaře v době nouzového stavu. „Je tak pravděpodobné, že mu uložený trest bude ještě zvýšen,“ dodal soudce.

Muž podle státní zástupkyně Lucie Písecké přesvědčil odborníky o tom, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a že má IQ 35. V září 2006 muž zažádal o invalidní důchod, který mu byl vyplácen až do konce roku 2018.

O dva roky později podal také žádost o příspěvek na péči, který mu úřady na základě zdravotní dokumentace a sociálního šetření přiznaly. Obžaloba tvrdí, že Petr S. před sociální pracovnicí předstíral, že je schoulený u matky, v třesoucích rukou držel medvídka a vyvolával dojem, že se pracovnice bojí. Jeho matka během šetření uvedla, že si muž sám nevezme stravu, musí mu pomáhat s výběrem oblečení nebo že si na toaletě sám neutrhne papír.

Muž v roce 2012 požádal také o příspěvek na mobilitu, který mu úřad přiznal. V minulosti byl přitom Petr S. opakovaně odsouzen za majetkovou a drogovou trestnou činnost, přičemž u soudu ani ve vězení nikdy nevyvstaly pochybnosti ohledně jeho duševního zdraví. Je také držitelem řidičského průkazu.

Měl i řidičák

Muž u soudu nevypovídal. Soudce se ho loni v červnu sice vyslechnout pokusil, když se ale muže ptal, zda ví, proč je u soudu, nebo jestli poslouchal čtení obžaloby, Petr S. odpověděl, že ne. Stejně reagoval i na otázku, jestli umí číst. Kacafírek vyjádřil údiv nad tím, jak v takovém případě mohl složit testy v autoškole a získat řidičský průkaz. Muž mu na to řekl, že „o ničem neví“. Na další otázky soudce pak odpovídal, uvedl například, že si přivydělává zametáním a rád kreslí. Muž je nyní ve vazbě, dnešního jednání se nezúčastnil.

Znalci v minulosti jeho chování popsali jako „s projevy masivní simulace duševní choroby podle laických představ“. O tom, že mužovy rozumové schopnosti sníženy nejsou, svědčí podle znalců i to, že byl schopen se v minulosti podrobit výkonu trestu, kde dokonce získal i odměny za dobré chování.

Fotogalerie
11 fotografií