Neštěstí se stalo 7. dubna 2018 odpoledne. Muž, na kterého sutiny spadly, utrpěl mimo jiné vážné zranění hlavy, přivolaní záchranáři mu už nedokázali pomoci. Zemřelý, zhruba čtyřicetiletý muž, měl krátce před svatbou a hrůzné události dokonce přihlížel bratr jeho nastávající. Podle obžaloby vlastníci - Jiří, Miroslav a Zdeněk P., Jan, Jiří a Tomáš P., Jana S. a Vít F. - objekt dlouhodobě zanedbávali.

S tím dnes obžalovaní nesouhlasili. Architekt Tomáš P., který se vlastníkem areálu, k němuž zeď patří, stal v roce 2015, ve středu uvedl, že zeď byla v dobrém stavu. Areál spolu s dalšími nemovitostmi rodina získala v 90. letech v rámci restitucí. Spolumajitelé podle Tomáše P. do rekonstrukce postupně investovali, byly však budovy, které měly větší prioritu.

Lítost za ztracený život

Miroslav P., který byl stavební inženýr a nyní je v důchodu, dnes také řekl, že se jako majitelé příbuzní snažili do budov investovat. Vít F. zase připomněl, že budova, k níž byla zeď postavena, byla „ostře sledována“ památkáři, nešlo ji proto jen tak strhnout. Počítalo se prý spíše s restaurováním.

Všichni muži ale u soudu vyjádřili nad tragédií lítost. „Myslím, že je to strašná věc, ať řeknu cokoli, tak smrt mladého muže to nijak neovlivní,“ řekl architekt Tomáš P.

Co zeď zbořilo?

Soud dnes také znovu předvolal znalce z oboru stavebnictví Karla Mikeše, který zopakoval, že k pádu přispěl podle jeho názoru pravděpodobně poryv větru. Zbylé obžalované vyslechne 19. srpna. Předvolá také další znalce, kteří se vyjádří k tomu, zda za pádem stěny nemohl stát například výbuch plynu. O výbuchu v minulosti u soudu mluvili někteří svědci události, jiní zase tvrdili, že zeď spadla sama.

Milionové odškodné

Matka, otec a sestra zemřelého žádali každý po milionu korun za nemajetkovou újmu. Jeho přítelkyně, se kterou chystali svatbu, nárokuje 2,6 milionu a také 20.000 korun za náhradu nákladů pohřbu. Její bratr, který byl stejně jako partnerka zemřelého neštěstí přítomen, chce 600.000 korun, část za to, že má od události psychické problémy, zbytek kvůli tomu, že mu zemřel nastávající švagr a blízký přítel.

Zástupce pojišťovny už dříve uvedl, že je pojišťovna připravena újmu nahradit, pravděpodobně ale půjde o menší částky, než poškození žádají. Zbytek nároků by měl být podle zástupce řešen v civilním řízení.

Fotogalerie
10 fotografií