Organizovaná skupina zlodějů se během listopadu a prosince zaměřila na okolí Prahy. Nejvíce vykradených domů bylo v Kamenici, Jesenici a Velkých Popovicích, v městské části Praha 21, v okolí Újezdu nad Lesy nebo u Říčan. Ti, co ještě nebyli vykradeni, se klepou, kdy na ně přijde řada. Bojí se opouštět domovy, strach mají samozřejmě o své děti.

Rychlá akce

Scénář je téměř stejný. „Jedná se vždycky o zhruba pětiminutovou akci. Děje se tak klidně už po čtvrté hodině odpoledne, když se stmívá. Sousedy v tu dobu nepřekvapí, když si zloději uvnitř domu rozsvítí,“ řekl Blesku Richard Unruh ze spolku Nové Hamří. Ten se prostřednictvím otevřeného dopisu obrátil na policejního prezidenta.

Peníze a šperky

Zloději jsou velmi rychlí a organizovaní. Nezastaví je žádné zabezpečovací zařízení. „Kamery zaslepí, alarm ustřihnou a psa klidně uspí. Uvnitř domu vše obrátí naruby a berou pouze peníze a drahé šperky,“ popsal Unruh. Než přijede ochranka, jsou už dávno pryč. Vykradači si podle něj vytipovávají majetné rodiny, které mají vlastní dům, několik aut a doma vždy nějakou větší hotovost.

Občanům už došla trpělivost a prosí o pomoc policejního prezidenta Jana Švejdara: „Chtěli bychom, aby dostal policisty z kanceláří do ulic, jak při vstupování do funkce sliboval. Také by měl posílit policisty tam, kde se trestná činnost děje nejvíce,“ řekl Richard Unruh ze spolku Nové Hamří. Švejdar krátce odpověděl na svém twitteru: „Se situací jsem detailně seznámen a neberu ji na lehkou váhu. Příslušným součástem policie jsem uložil realizovat opatření, které z taktických důvodu nemohu blíže konkretizovat.“

Speciální tým

Podle ČTK středočeská policie sérii vloupání zřídila speciální tým, jehož prioritou je objasnění skutků a zadržení pachatelů. Zvláštní tým funguje podle mluvčí policie Vlasty Suchánkové od září. Zabývá se jak samotnou analýzou všech případů, tak i preventivními a operativními opatřeními.

Bezpečnostní expert radí

A jak dům před zloději správně zabezpečit? „Vše stojí samozřejmě peníze. Ideální je opatřit si dobrý plot a elektronickou zabezpečovací signalizaci. Dobré je také napojit se na pult centrální ochrany, kdy při narušení objektu přijede ochranka v krátké době,“ vysvětlil Blesku bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle něj by si lidé doma neměli nechávat velké cennosti a větší hotovost. „Existují bankovní i nebankovní instituce, kde si tyto věci můžete uložit,“ dodal.

Fotogalerie
9 fotografií