„Lidé se bojí vracet domů nebo poslat své děti samotné ze školy. Bojíme se domovy opustit, byť na krátkou chvíli.“ Dopis, z nějž čiší zoufalství a bezmoc, poslal v posledních dnech policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi spolek Nové Habří z Velkých Popovic.

Vesnici ležící jihovýchodně od Prahy a její okolí v posledních několika týdnech sužuje obrovský strach – řádí tam totiž gang vykradačů. Podle spolku už vyloupili 45 rodinných domů. „Scénář je vždycky stejný. Zloději jsou velmi rychlí a organizovaní. Nepomáhá ani alarm napojený na bezpečnostní službu, kamerové systémy nebo hlídací psi. Tady se již nejedná o běžnou majetkovou trestní činnost, nýbrž o organizovaný zločin,“ popisuje řádění skupiny spolek.

Strach mají lidé nejen o majetek, ale i o děti. „Nechceme ani myslet na to, co by se stalo, pokud by takto organizované zločince při činu někdo překvapil. Třeba to dítě vracející se ze školy,“ uvádějí a žádají policejního prezidenta, aby okamžitě zavedl jak preventivní opatření, tak i taková, která povedou k dopadení pachatelů.

Mapa kriminality – vloupání do obydlí. Oblast Velkých Popovic je vyvedena nejtmavší barvou.
Autor: Mapa kriminality

Švejdar podle svých slov nebere situaci na lehkou váhu. „Příslušným součástem policie jsem uložil realizovat opatření, které z taktických důvodů nemohu blíže konkretizovat. Garantuji, že další vývoj budu pečlivě sledovat,“ uvedl v sobotu.

Masivní vykrádání

Podle ČTK Středočeská policie řešila do letošního listopadu bezmála 700 případů vloupání do rodinných domů napříč všemi územními odbory. Na Praze-venkov jih byl počet těchto případů od počátku roku do listopadu přes 150, přičemž největší nárůst byl zaznamenán právě od září, a to 80 případů.

„Nejvíce dotčenými jsou obce a lokality spadající pod obvodní oddělení Jesenice a Kamenice. Na každém z těchto území eviduje policie kolem tří desítek vloupání do rodinných domů," řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Velké Popovice na svých stránkách na nebezpečí upozorňují, obec nabádá občany, aby se drželi doporučení policie. „Všímejte si pohybu cizích osob a nebuďte lhostejní, hlaste podezření na Policii ČR. Řádně uzamykejte a zabezpečte své domovy. Neupozorňujte na nepřítomnost (třeba na sociálních sítích). Používejte světla s čidly pohyby. Zapínejte alarmy i při krátkodobém opuštění domu,“ shrnuje opatření.