Katu jedlou, rostlinu se stimulačními a halucinogenními účinky, jež se nejčastěji žvýká jako tabák, měla vykutálená dvojice úhledně zabalenou v papírových ubrouscích. Do Prahy zakázané drogy přivezla celkem 142 kg napěchovaných v sedmi kufrech. Celníci muže zadrželi minulý týden na letišti a předali je pražským kriminalistům. 

„Z výpovědi cizinců vyplynulo, že zásilka byla určená pro distribuci na území naší republiky, nikoliv k dalšímu převozu,“ popsala policejní mluvčí Hana Křížová. Za posledních několik týdnů je to už druhý případ, kdy se katu jedlou někdo pokusil do Česka propašovat - tehdy dealeři vezli 30 kg rostliny. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí cizincům až dvanáctileté vězení, soud je poslal do vazby.

Jeden povedený ptáček ale kriminalistům stále uniká - do Česka totiž s chycenou dvojicí přicestoval i třetí, tomu se ale podařilo z letiště bez kufrů zmizet. Policisté teď žádají veřejnost o pomoc při pátrání. „V případě, že byste poznali muže v červeném svetru a černé péřové bundě s černou jarmulkou na hlavě, nebo byste měli informace o jeho pobytu na území České republiky, neváhejte kontaktovat linku 158 nebo kteroukoliv služebnu Policie ČR,“ dodala Křížová. 

Video
Video se připravuje ...

Dva dealery policisté zadrželi, po třetím pátrají. Policie České republiky

Fotogalerie
10 fotografií