Je to neustále se opakující scénář, který podvodníci využívají zas a znovu – a bohužel jim stále vychází. Vydávají se za pracovníky, kteří pod nejrůznějšími výmluvami potřebují vstoupit do bytu, kde starším lidem ukradnou často celoživotní úspory. Další dva takové případy se staly v Praze, kde zloděj okradl dvě seniorky (89 a 93).

Zločinci se krádež povedla i přesto, že jedna ze seniorek o podobných případech z minulosti díky médiím ví. „Byla jsem vůči němu neopatrná. Řekla jsem mu – tak si těch 180 korun nechte, drobné vám dávat nechci, nemám je, protože nechodím ven. Ale on trval na tom, že se to musí vyrovnat. Donutil mě, abych šla k větším penězům, aby věděl, kde je mám. Nechala jsem ho tam samotného, on tam zůstal a takhle to dopadlo,“ popsala na mikrofon Blesk.cz průběh krádeže seniorka.

Co by zloději vzkázala, kdyby měla možnost s ním mluvit? „Měl by se stydět, tak starou ženskou takto okrást, být tak nesvědomitý vůči starému člověku, kterému už to tak rychle nemyslí a neumí se tak bránit jako mladý člověk,“ dodala seniorka.

Vyšetřování

Policisté Blesku potvrdili, že v případech okradení dvou seniorek pátrají po stejném člověku. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a porušování domovní svobody. Muži za toto jednání v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 5 let. Tímto varujeme seniory, aby si cizí osoby nevpouštěli do domu či bytu,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Drábková. Pokud muže na kamerovém záznamu poznáváte, můžete se obrátit na tísňovou linku 158.

Video
Video se připravuje ...

Pražská policie pátrá po zloději, který okradl nejméně dvě seniorky. David Malík

Fotogalerie
9 fotografií