Neštěstí se stalo ráno v pondělí 16. ledna 2017 v Mariánské ulici v Praze 4. Chodec si po dopadu na zem zlomil klenbu i spodinu lební a zemřel na následné krvácení do mozku. Chodník na pozemku, který je ve vlastnictví hlavního města, měla o dva dny dříve v rámci zimní údržby komunikací uklidit firma Jotiš Praha. Podle rozsudku však čtyři její zaměstnanci práci řádně neprovedli a jednatel firmy splnění úkolu nezkontroloval.

Původní verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4 napadla odvoláním jak firma, která odmítala vinu, tak i státní zástupce, jenž se domáhal uložení citelnějšího peněžitého trestu. Městský soud však dnes obě odvolání zamítl jako nedůvodná.

„Zhlédli jsme video z ohledání místa činu, které jasně dokumentuje, jak situace na chodníku vypadala. Byl tam silný, hrbolatý led a je zjevné, že chodník nebyl přes víkend uklízen. Silně to tam klouzalo. Výrok o vině je tak zcela zřejmě správný, protože obžalovaná (firma) závažným způsobem zanedbala povinnost chodník udržovat,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jan Kareš.

Přísnější peněžitý trest soud neuložil, protože zohlednil, že firma „neoplývá velkým obratem“ a pracuje v ní jen několik lidí. Pozůstalou ženu odkázaly trestní soudy s požadavkem na náhradu škody do civilního řízení.

Stíhání právnických osob

Právnické osoby, tedy typicky obchodní společnosti, družstva nebo spolky, lze za trestné činy stíhat, odsoudit a potrestat od počátku roku 2012. Soudy jim mohou uložit osm různých druhů trestů, přičemž k nejpřísnějším patří zrušení právnické osoby a propadnutí majetku. Firmám dále hrozí peněžitý trest, propadnutí věci, zákaz činnosti, zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz přijímání dotací. Posledním možným potrestáním je uveřejnění rozsudku.

Z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) vyplývá, že počet obviněných právnických osob od roku 2012 stále vzrůstá. V loňském roce policie zahájila stíhání vůči 296 firmám, z toho v pěti případech ve zkráceném řízení. Nejčastěji bývají firmy obviněny z krácení daní, z podvodů a z neodvedení daně či pojistného. Státní zástupci jich loni poslali před soud 264.

Peněžité tresty uložené firmám se v Česku podle NSZ zatím pohybují v řádu desetitisíců korun. K dalším využívaným postihům patří zveřejnění rozsudku a také zrušení společnosti. U tohoto trestu je ovšem problematické, že pokud už firma fakticky nevykonává činnost, stát ji pouze zlikviduje na vlastní náklady.