Na osm let vězení v úterý odsoudil Obvodní soud pro Prahu 3 babičku teprve sedmileté Valerie za to, že dívku i jejího brášku týrala. Verdikt je nepravomocný, při jeho čtení měla odsouzená slzy v očích. Podle jejího obájce Michaela Peréze žena s verdiktem nesouhlasí a na místě se proti všem bodům odvolala. Při odchodu ze soudní síně ani nereagovala na dotazy novinářů, které zajímalo, kde její vnučka skutečně je, a urychleně před nimi prchala.

Teprve její advokát zopakoval, že Valerie je podle ní v Německu. Soudkyně Lenka Hájková ve své řeči dala ve všech bodech za pravdu obžalobě. Kromě zpronevěry a podvodu se totiž Soňa K. dopustila opakovaného týrání svěřené osoby, svých činů navíc ani nelitovala: „Paní obžalovaná svoji vinu nedoznává a z jejího chování není patrná jakákoliv reflexe. Z její strany taky nebyla zřejmá minimální snaha spolupráce s orgány činnými v trestním řízení,“ komentovala postoj babičky soudkyně. Soud také stanovil, že poručnice musí dívce uhradit 324 000 a chlapci 131 000 korun jako bolestné a nemajetkovou újmu.

V rukou babičky si dívenka prožila podle výpovědi starších sourozenců naprosto otřesné a srdcervoucí peklo. Soňa K. (61), která holčičku s jejími třemi sourozenci v roce 2016 dostala do opatrovnické péče i přesto, že měla trestní minulost násilného charakteru, dívenku podle obžaloby brutálně týrala. „V noci bylo poslední bití. Přes zrcadlo jsem viděla, jak babička vařečkou bije Valerii přes zadek. Trhala ji za vlasy a hodila jí o zem. Ráno jsem se ji snažila probudit a brečela jsem, protože jsem si myslela, že je mrtvá,“ popsala okamžiky hrůzy v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 3 dívčina starší sestra M. (12). Tehdy Valinku viděla naposledy. Babička pak sourozencům údajně tvrdila, že je jejich sestřička na léčení, protože moc zlobila. 

Opatrovnice výpovědi dětí označila za zmanipulované a považuje je za spiknutí: „Kdybych tam byla, děti by to přede mnou neřekly. Kdybych se takhle k nim chovala, byly by první, které by zmizely z domu.“ V pondělí u soudu znovu zopakovala, že Valerii odvezla do Německa.

„Je nejspíš mrtvá“

V úterý před soudem zazněly závěrečné řeči. „Z mého pohledu se tento případ vymyká z rámce případů, které jsem v životě řešila a viděla,“ řekla státní zástupkyně Iva Brücklerová. Veškeré jednání obžalované bylo podle ní velmi promyšlené a děti svého zesnulého syna využívala jako zdroj, z něhož od státu získávala finance k pohodlnému životu a splácení svých exekucí.

Zpočátku se podle Brücklerové ještě chovala k dětem normálně, později ale začalo brutální a téměř dennodenní mučení tehdy pětileté Valerie a bití jejího osmiletého bratra. To trvalo minimálně od září 2016 do prosince 2017. V průběhu trestního šetření a během soudu neprojevila obžalovaná podle státní zástupkyně špetku smutku a lítosti. A hlavně nikdy nesdělila, kde se Valerie nebo její tělo doopravdy nachází. Veškeré důkazy podle Brücklerové svědčí o tom, že v Německu není a je nejspíš mrtvá.

Státní zástupkyně poukazovala na to, jak je možné, že děti dostala do péče trestaná šedesátiletá žena. Už dříve totiž byla odsouzená na pět let vězení za týrání svých vlastních dětí. Jak své dětství podle státní zástupkyně popsal syn Soni K.? „Ze svého dětství si nepamatuje nic. Jen se mu vrací sny, jak klečí na hrachu nebo na struhadle. Padá někam dolů. Od pěti do šesti let byl v kómatu, měl otřes mozku, ztrátu paměti, otevřené zlomeniny kolen, zlámaná žebra a ruku. Následky má dodnes. Ta zranění mu udělala matka, která ho týrala,“ uvedla a dodala, že muž má 36 jizev. 

V závěrečné řeči také ostře zkritizovala roli orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a obecně prospěšné společnosti Dobrá rodina, které měly kontrolovat, jak si poručnice s dětmi vede. Přitom vůbec nezaznamenaly, že Valerie zmizela. „Spolupráce byla absolutní nula. Pochybení OSPODu a Dobré rodiny se vine celým tímto případem jako červená nit,“ zdůraznila Brücklerová. Vzhledem k závažnosti případu požadovala státní zástupkyně ve své hodinové řeči vyšší trest než osm let, které opatrovnice nakonec dostala.

Jsem nevinná

Obhájce Soni K. během své závěrečné řeči poukazoval na mnoho nedostatků, které výpovědi svědků a samotných sourozenců mají. O nejmladším bratrovi zmizelé Valerie, který měl být také údajně bitý babičkou, řekl, že jeho výpovědi nelze přikládat velkou váhu: „U R. se vykytují vysoké známky lhavosti, a proto to nelze brát jako zásadní svědectví,“ prozradil s tím, že denní týrání nikdo ze svědků neviděl. Argumentoval mimo jiné tím, že zmizelá Valerie nikdy nebyla vyslechnuta ani prohlédnuta lékařem. Obžalovaná proto požaduje zproštění viny ve všech bodech a propuštění z vazby. 

Sama babička se pak ujala krátkého závěrečného slova. „Nebyl to nápad můj, že jsme chtěli do Německa. Byl to nápad dcery (Valeriiny tety, pozn. red.),“ řekla a navázala tak na proslov svého obhájce, který řekl, že je Valerie v Německu a poslední s ní byla její teta, dcera obžalované. Ta to však už dříve před soudem odmítla.

Video
Video se připravuje ...

Soňa K. dostala osm let ve vězení. K trestu se vyjadřují účastníci soudu. Jiří Marek

Nezvěstná od konce roku 2017

Policisté po tehdy šestileté Valerii začali pátrat v srpnu 2018, kdy její zmizení oznámila matka všech čtyř dětí. Záhy vyšlo najevo, že Valinku nikdo neviděl už od konce roku 2017. Dosud ji nenašli. „Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že Valerie toto týrání nemusela přežít,“ řekl už dříve policejní mluvčí Jan Daněk.

Fotogalerie
11 fotografií