Šokující chování mladíka zachytilo video z plácku u obchodního centra v Nových Butovicích z 6. dubna 2018. Je na něm vidět, jak skupinka asi 15 mladíků popíjí alkohol a dělá nepořádek. Toho si všimla ochranka obchodního centra, k němuž prostranství náleží, a vyrazila neadekvátně se bavící mládež napomenout. Mladíci tehdy zareagovali nejhorším možným způsobem - ochranku v přesile napadli. Sekuriťáci skončili v péči záchranářů.

Jeden z nich, 22letý Martin Rajchl, který byl podle záběrů nejaktivnější, dostal ve středu u soudu tříletý trest s odkladem na pět let, musí pít také s mírou tak, aby se nedostal nad jedno promile. U soudu přiznal, že v době útoku byl opilý a nechoval se správně, ač si kvůli vypitému alkoholu příliš nepamatuje, oběma hlídačům se omluvil.

Napadení muži podle svých slov vyzvali skupinku k odchodu, někteří z mladíků jim začali nadávat, ale chystali se k odchodu. Rajchl pak chytil jednoho z hlídačů do kravaty a začal ho škrtit, na pomoc mu pak přiběhl jeho bratr, který muže z ochranky udeřil teleskopickým obuškem, jejž mu předtím vytrhl.

Video
Video se připravuje ...

Parta mladých mužů surově zbila dva členy ochranky Obchodního centra Nové Butovice. Oba sekuriťáci skončili v péči lékařů. Policie ČR

 

Poté je na záběrech vidět, jak se Rajchl žene k druhému hlídači, který už v tu dobu ležel na zemi. Snažil se mu dupnout na hlavu, v tu chvíli ho však odstrčil další z mladíků, který stál u ležícího muže. „Že nedošlo k dupnutí, můžete děkovat (svědkovi), že do vás strčil a nedošlo k těžšímu následku,“ uvedl podle serveru Novinky.cz soudce Martin Fila. Po chvíli ještě Rajchl muži dupl na hrudník.

„Útok na člověka, který leží na zemi, nic nedělá, neohrožuje, je takzvané dobíjení. Je extrémně nebezpečné a s tímto to soud posuzoval,“ uvedl soudce. Mladík byl odsouzen za pokus o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví, za což mohl dostat až desetileté vězení. Jen s obrovským štěstím neměl útok pro napadené hlídače žádné trvalé následky - jeden z nich šel do práce po třech dnech, druhý po měsíci a půl, kdy se léčil doma s bolestí hrudníku.

Fotogalerie
4 fotografie