Hrůzná událost šokovala v úterý celé Česko. Krátce před jednou hodinou odpoledne totiž k domu v pražské Uhříněvsi přijeli dva muži ve stříbrném volvu. Když spatřili teprve pětiletou Sofinku s babičkou, které právě vyšly před bránu, na dítě se vrhli, vyrvali ho babičce přímo z náručí, rychle ho naložili do auta a odjeli pryč. 

Rozjelo se velkolepé pátrání. „O události jsme prostřednictvím jednotlivých center mezinárodní spolupráce informovali i policisty v zemích sousedících s Českou republikou,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan. Panovalo totiž podezření, že dívenku chce její matka odvézt do zahraničí. Rodiče holčičky se mezi sebou už dva roky soudí, na její matku byl vydán příkaz k zadržení a se Sofinkou měla zakázaný styk. Ve středu ráno přišla úleva - holčičku objevili rakouští policisté na letišti ve Vídni ve společnosti její matky Zdeny Amálie, je živá a zdravá. 

Zadržení únosců

Policistům se v úterý dařilo rychle zjišťovat, na kterých místech by se matka s unesenou dcerou mohly skrývat - v úvahu přicházely desítky adres, které museli policisté prověřit. Brzy se jim také podařilo zjistit totožnost mužů, již dívku unesli, a v úterý večer policie oba zadržela.

Na prvního upozornil kolem šesté hodiny pozorný občan - na dálnici D1 totiž poznal auto, po němž policisté pátrali, a zavolal policii. „Policisté pak dvacetiletého muže zadrželi na parkovišti jedné z benzinových čerpacích stanic na kilometru 95 ve směru do Prahy. Bohužel byl v danou chvíli již ve vozidle sám,“ uvedl mluvčí. Podle informací televize Prima se jednalo o Sofinčina nevlastního bratra.

O tři hodiny později spadla klec i na druhého, 41letého muže. Toho policisté zadrželi na Krnovsku, když vlakem dorazil na nádraží. „Muž byl poměrně překvapen, neboť nečekal, že by byl vypátrán tak rychle,“ řekl Hulan. 

Oba jsou nyní podezřelí z trestného činu únos, za což jim hrozí až osmileté vězení. Policisté nejspíš podají podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Prošetřování události i nadále pokračuje. „Ve spolupráci s kolegy z Odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezídia ČR provádí kriminalisté úkony směřující k vydání zadržené matky z Rakouska do ČR,“ popsal mluvčí. Únos byl podle něj plánovaný a organizovaný, policisté také zjišťují, zda se na něm nepodíleli další lidé.

 

Fotogalerie
6 fotografií