„Je totiž zřejmé, že se s největší pravděpodobností jedná o takzvanou pokračující trestnou činnost, které se dopouští jedna a táž osoba,“ vysvětlil policejní mluvčí Tomáš Hulan důvod, proč by se přestupky mohly změnit na trestný čin a z jakého důvodu pátrají po dalších poškozených. 

Srdceryvný příběh

Hledaný „fantóm“ například zahrál roli obětavého a zoufalého dědečka, který přišel o všechny osobní věci, když byl navštívit na smrt nemocnou vnučku. „Jindy se zase vydává za lékaře, který spěchá do nemocnice, nebo za svým těžce nemocným pacientem, který má na kahánku, ale bohužel v chvatu nechal vše, včetně peněženky doma,“ popsal Hulan. Svým obětem vždy nadiktuje e-mail v této podobě petrstrnad@centrum.cz nebo strnadpetr@centrum.cz a slíbí, že se ozve a pošle vypůjčené peníze zpět, což se nikdy nestane. 

Vychytralého zlodějíčka, který neobíral lidi jen v Praze, ale také ve východních Čechách, se policistům zatím nepodařilo vypátrat a zadržet. „Proto se nyní obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud se komukoli z vás přihodila stejná či obdobná situace, přihlaste se prosím kriminalistům prvního policejního obvodu prostřednictvím linky tísňového volání 158,“ dodal policejní mluvčí.