Nelegálnímu vydělávání je konec! Pražští policisté „zatli tipec“ trojici cizinců (21, 24 a 26), kteří si na zálibě ve sledování filmů a seriálů vytvořili byznys - nabízeli je prostřednictvím webových stránek divákům on-line, problém byl ale v tom, že vlastníci autorských práv k nabízeným audiovizuálním dílům k tomu povedenému triu nedali souhlas. 

Na nelegální činnost upozornila policii Česká protipirátská unie v květnu roku 2017, a ihned se rozeběhla akce s krycím názvem Promítač. „Po rozsáhlém prověřování se kriminalistům podařilo ustanovit tři podezřelé osoby a potvrdit podezření, že v době od října 2014 do prosince 2018 nabízeli prostřednictvím internetových stránek celkem 863 filmů a seriálových sérií,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk. 

Muži si vydělávali pomocí reklam, jež se na stránkách zobrazovaly - takto si přišli na přibližně 200 tisíc korun. Nyní jsou stíhaní pro trestný čin porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, za což jim hrozí až osm let vězení. „Kriminalisté provedli dvě domovní prohlídky, při kterých zajistili výpočetní techniku a paměťová média, kterými byla trestná činnost páchána,“ dodal Daněk s tím, že vlastníkům autorských práv muži svým jednáním způsobili škodu sedm milionů korun. Muži jsou stíháni na svobodě, soud jejich vzetí do vazby zamítl.

Video
Video se připravuje ...

Cizinci nabízeli prostřednictvím internetových stránek stovky filmů. Policie České republiky

Fotogalerie
9 fotografií