Na to, že mu je teprve 31 let, má za sebou už pořádně bohatou „kariéru“ lupiče. Recidivista je podezřelý z 41 vloupání do sklepů a kočárkáren po celé Praze. „Akce měla krycí název ‚Sklepmistr‘ a byla zacílená na objasnění série vloupání do zmíněných prostor, při kterých se ztrácela především jízdní kola,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Na kontě jich má zloděj neuvěřitelných 55. Škodu kriminalisté vyčíslili na 600 tisíc korun.

Dopadnout zloducha jim pomohla také DNA, již zajistili na místech činu. „Když policisté podezřelého zadrželi, tak u něj nalezli i takzvaný francouzák, kterým byla vloupání prováděna. Tento nástroj pak provedená mechanoskopie spojila i s dalšími případy vloupání, která jím byla provedena,“ vysvětlil policejní mluvčí Jan Daněk.

Peníze padly na drogy

Kradená kola končila nejčastěji v bazarech nebo u překupníků. Za nemalé částky, které z jejich prodeje utržil, si muž kupoval drogy nebo věci běžné potřeby. „Vzhledem k tomu, že se trestná činnost děla v období od března do prosince loňského roku, tak se žádné z odcizených kol nepodařilo zajistit,“ dodal Daněk.

Muž je podezřelý z trestných činů krádež, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Pokud ho odsoudí, může strávit za mřížemi až osm let. V minulosti byl trestán už osmkrát, momentálně je ve vazbě.

„Všichni poškození, kterým byla kola odcizena, budou vyrozuměni a mohou se po pachateli v rámci trestního řízení domáhat náhrady škody,“ dodal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zadrželi muže, který je podezřelý z 41 vloupání po celé Praze. Policie České republiky

Fotogalerie
5 fotografií