Protidrogové oddělení celníků zahájilo trestní řízení pro podezření z možné nelegální výroby metamfetaminu letos v únoru. Podle jejich zjištění nakupovala červený fosfor v nezvyklém množství dvacetiletá Češka, která si na základě svého živnostenského oprávnění pořizovala také další chemikálie: jód, toluen, kyselinu chlorovodíkovou i fosforečnou, aceton a metanol, informovala mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Za čtvrt roku si prý takto dokázala sehnat 156 kilogramů fosforu. Opatřila si také laboratorní vybavení.

Při domovních prohlídkách u zadržené trojice objevili celníci a Národní protidrogová centrála metamfetamin a finanční hotovost, jejíž výši Kaňková neuvedla.

„V rámci České republiky bylo trestní řízení k nezákonnému nakládání s červeným fosforem vedeno vůbec poprvé,“ uvedla mluvčí s tím, že červený fosfor je jednou z modifikací chemického prvku fosfor. Jako katalyzátor ho lze zneužít při nelegální výrobě metamfetaminu. Využívá se i legálně, a to při výrobě sirek nebo pyrotechniky.

Fotogalerie
5 fotografií