Čtyřiatřicetiletý muž zaútočil na svou matku 9. května v rodinném domě na pražském Vypichu, a to dýkou, kterou jí předtím ukazoval. Poté z domu utekl. Ženu, jež po ataku masivně krvácela z jater, zachránili lékaři ve střešovické nemocnici.

Znalci uvedli, že motivem činu byly mužovy bludné představy a že v době skutku neměl žádné rozpoznávací ani ovládací schopnosti. Po zastavení stíhání ho proto jakožto člověka nebezpečného pro společnost převzala psychiatrická léčebna v Bohnicích a státní zástupce podal k soudu návrh na uložení ochranného léčení v ústavní formě.

„Dostávám tam prášky, je to určitě lepší, pobyt mi prospívá. Rodiče za mnou chodí každý týden,“ popsal dnes senátu soudkyně Veroniky Cukerové muž, kterého na jednání přivedla tříčlenná policejní eskorta. S nařízením pobytu v ústavu souhlasil. „Bude záležet na lékařích, jak dlouho bude léčba trvat. Poté mohou navrhnout přeměnu na léčení ambulantní. V současné době je ústavní forma nezbytná,“ vysvětlila muži soudkyně.

THC za jeho stavy nemůže

Znalci Jiří Klose a Vlastimil Tichý dnes odhadli, že ústavní léčba bude trvat minimálně v řádu měsíců. Upřesnili, že schizofrenie nepoškodila mužův intelekt. Možnost jeho opětovného zařazení do společnosti proto označili za zcela zachovalou, záležet podle nich bude na výsledku léčby.

Muž denně kouřil marihuanu, o níž se domníval, že mu pomáhá při depresivních stavech. Experti proto čelili dotazům soudkyně, zda se užívání THC nemohlo na jeho jednání vůči matce podepsat. Odpověděli, že nikoliv. Muž si podle nich sice na marihuaně vytvořil psychickou závislost, v době skutku však u něj nepropukla toxická psychóza a schizofrenie by u něj vznikla, i kdyby drogu nepožíval.