Od konce loňského roku policie usilovně pátrala po zlodějích, kteří koncem roku 2017 přepadli Švandovo divadlo na pražském Smíchově. Lupiči z něj tehdy odnesli peníze a věci v celkové hodnotě přes 100 tisíc korun.

K loupežnému přepadení došlo v noci 13. prosince ve čtvrt na tři ráno. Toho dne brzy ráno nejprve uklízela v prostorách divadla najatá firma. Jakmile její pracovníci odešli, vyrazil vrátný před vchod divadla dát si cigareu. V tu chvíli vůbec netušil, co ho za několik okamžiků čeká.

Když se vrátný vrátil, lupiči ho připoutali ke sloupu v hledišti divadla. Lupiči se pak zmocnili trezoru, který obsahoval hotovost v řádu několika desítek tisíc korun a další spotřební elektroniku. S trezory pak hledaní odešli z divadla neznámo kam.

Přestože začátkem letošního roku policisté zveřejnili záběry z onoho dne, kdy se před divadlem ráno pohybovala modrá fabie, zloděje se povedlo dostihnout až teď v listopadu. „Objasnění případu ale nebylo nic jednoduchého. V prvopočátku to dokonce vypadalo na dokonalý zločin, který se nikdy nepodaří vyřešit. Dnes již obvinění si totiž počínali jako opravdoví profesionálové,“ svěřil mluvčí policie Tomáš Hulan, že při loupeži měli oba muži zahalené obličeje a na rukou měli rukavice.

První indicie k rozluštění případu se povedlo kriminalistům získat až po půl roce pátrání. Skrze to se i potvrdila správná dedukce kriminalistů. Ti totiž od začátku pracovali s několika vyšetřovacími verzemi, kdy jedna z nich byla, že lupiči jsou buď bývalí pracovníci divadla, nebo že měli s divadlem v minulosti něco společného. „V tuto chvíli můžeme potvrdit, že oba obvinění dříve pracovali pro soukromou společnost, která pro Švandovo divadlo prováděla servisní práce,“ svěřil mluvčí Hulan.

Dopadení zločinci opravdu nebyli žádnými amatéry v oboru. Oba mají za sebou poměrně pestrou trestní minulost majetkového charakteru. V součtu byli již patnáctkrát trestně stíháni.