U metra Vltavská nalezli v sobotu ráno teprve 26letého cizince bez známek života, potvrdila pro Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová. Jak zemřel, zatím není jasné. „Na místo vyrazili kriminalisté, kteří okolnosti úmrtí vyšetřují,“ uvedla mluvčí. Později policisté dodali, že policejní lékař neshledal žádné stopy cizího zavinění. „Totožnost muže i přesnou příčinu smrti určí až nařízená soudní pitva,“ uvedli na Twitteru.

Tím jejich práce však zdaleka neskončila - o pár hodin později totiž vyjížděli k nálezu dalšího, 33letého mrtvého muže. Jeho bezvládné tělo leželo na schodišti pod kyvadlem na nábřeží Edvarda Beneše. „Můžeme potvrdit nález muže bez známek života,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Později doplnil, že nic nenasvědčuje tomu, že by muž zemřel cizím zaviněním.

I v neděli policisté řešili téměř totožné případy. Kolemjdoucí na Hlavním nádraží nejprve zavolal ráno pražské záchranáře k nálezu bezvládného těla. Ti po příjezdu konstatovali smrt. „Oznámení jsme přijali v 6:24 od zdravotnické záchranné služby. Na místě lékař vyloučil cizí zavinění,” uvedla pro TN.cz mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Po identitě zesnulé osoby budou policisté pátrat.

Video
Video se připravuje ...

V ulici 5. května bylo rovněž nalezeno mrtvé tělo. Policie případ prošetřuje. Aktu.cz

Odpoledne téhož dne pak řešili policisté nález dalšího mužského těla, tentokrát v ulici 5. května. Tělo muže leželo ve křoví, podle stádia rozkladu nejspíš již delší dobu. I kvůli tomu nebylo dosud možné určit, zda se jednalo o muže, či ženu. Všichni čtyři byli zřejmě bezdomovci. 

Další mrtvé našli v neděli kolemjdoucí postupně také v Modřanech a v Košířích. V modřanské ulici Generála Šišky byl podle serveru Novinky.cz nalezen ve stavební buňce mrtvý čtyřiapadesátiletý cizinec, který v Česku pracoval. „Lékař nenašel žádné známky cizího zavinění smrti,” sdělila Zoulová. Další člověk bez známek života ležel v blízkosti ulice Pod Radnicí v Košířích, ani v tomto případě se na úmrtí nikdo cizí podle všeho nepodílel. 

„K celé věci nutno dodat, že přesnou příčinu jednotlivých úmrtí musí stanovit až nařízená pitva. Vzhledem k této skutečnosti tak nelze až do uzavření vyšetřování dávat jednotlivá úmrtí do spojitosti s venkovními nízkými teplotami,“ uvedla v pondělí Zoulová.

Fotogalerie
14 fotografií