Jednopatrová budova na Ortenově náměstí, již majitel právě rekonstruoval, i přes snahu hasičů z poloviny shořela. Požár vznikl v podkroví, nebyla to ale žádná nešťastná náhoda. Policisté s hasiči totiž zjistili, že ho někdo zapálil úmyslně, a způsobil tak majiteli škodu ve výši půl milionu korun. 

Velkým pomocníkem při vyšetřování případu byly policistům bezpečnostní kamery, které jsou naštěstí v poškozeném domě velmi kvalitní. „Díky záběrům policisté zjistili, že podezřelý muž ,zavítal' do vnitrobloku hned dvakrát. Poprvé přišel už osmadvacátého srpna,“ popisuje mužovo promyšlené jednání policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Čtyři dny před samotným činem si přišel muž obhlédnout a připravit terén - byl oblečený jako dělník do montérek, na hlavě měl ochrannou helmu a na očích pracovní brýle. „Při této návštěvě si zjevně na místo následného činu přinesl žebřík a další potřebné propriety,“ doplňuje Hulan.

Prvního září před čtvrtou ráno se pak na místo vrátil, aby ho zapálil. Celý čin je velmi závažný také z toho důvodu, že oheň muž založil přímo uprostřed vnitrobloku, kde v bytových domech žijí stovky lidí.

Až tři roky za mřížemi

„Případ policisté kvalifikovali jako trestný čin poškození cizí věci, kdy případnému pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ specifikuje Hulan, jaký trest muže čeká. Žháře se policistům ale zatím vypátrat nepodařilo, proto se obracejí s prosbou o pomoc na veřejnost.

„Pokud muže na záběrech bezpečnostních kamer poznáváte, znáte jeho totožnost, místo jeho pobytu či pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158,“ vyzývají policisté.