Celníci na letišti v Ruzyni našli zásilku s rostlinou pro přípravu drog. Nejvíce je ale překvapila velikost balíku. Měl přes devadesát kilogramů. „Následnou vnitřní kontrolou byly zjištěny papírové krabice, které obsahovaly sušený rostlinný materiál,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Droga z Afriky

Expertiza poté potvrdila, že jsou to sušené výhonky rostliny katy jedlé. Dovoz nebo vývoz těchto látek v zásilkách se kvalifikuje jako trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládaní s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Případ je nadále v šetření Celní správy České republiky, dodala Miškovská.

Kata jedlá je pomalu rostoucí rostlina obsahující toxickou látku kath. Nejčastěji se vyskytuje v horských oblastech východní Afriky a Arabského poloostrova. Z hlediska užívání jsou nejcennějšími částmi mladé výhonky a listy, nejčastěji se žvýkají obdobně jako žvýkací tabák. Tento rostlinný materiál se užívá čerstvý i sušený.

Užívání katy jedlé má za následek podobný stav, jako když si člověk vezme amfetamin. Kromě toho má celou řadu vedlejších účinků, jako je rakovina úst, chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce a velmi často vážné psychické problémy.

Fotogalerie
4 fotografie