Týrání zvířete se provalilo loni v květnu. Policisté tehdy na dvorku v Černošíně na Tachovsku objevili zuboženého psa. Byl tu uvázaný od začátku roku 2022, tedy rok a půl… „Už od začátku si byl obžalovaný vědom toho, že je řetěz zvířeti těsný. Postupně zarůstal psovi do podkoží a měkkých tkání. Kůži mu také procvaknul karabinou, která měla nahradit obojek,“ řekla státní zástupkyně Jana Fišerová.

Chtěl pomoci, ale…

„Jednou jsem se vrátil domů, a byl tam přivázaný. Staral jsem se o něj, dával jsem mu jíst. Po nějaké době jsem si všiml, že má řetěz natěsno. Chtěl jsem mu pomoci, štěkal, bál jsem se, že mi kousne. Chtěl jsem volat veterináře, ale neměl jsem číslo. Taky jsem neměl ani náhradní řetízek, abych mu ho vyměnil,“ hájil se směšně Jan R.

Za týrání mu hrozilo až pět let vězení. Nakonec dostal trest 14 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Nesmí také tři roky chovat psy.

„Přiznal se, jde o člověka dosud netrestaného. Netýral psa se záměrem mu způsobit bolest. Šlo spíše o lhostejnost k následkům,“ uvedla soudkyně Michaela Řezníčková.

Nový domov

Badyho se po nalezení ujal zvířecí záchranář Karel Bobál, dal mu jméno Míša a odvezl ho k veterinářce. „Pejska přispala, já rozštípal články řetězu, přeřízl karabinu. Ona vše vyčistila a obvázala,“ řekl Bobál.

Psa vyléčil a ten je teď v pořádku. „Jedna paní ho má u sebe doma, stará se o něj a až budou všechny papíry hotové, pejsek u ní zůstane,“ dodal zvířecí záchranář. Státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou, rozsudek tak není pravomocný.

VIDEO: Zvířecí záchranář Karel Bobál se postaral o týraného psa Míšu, kterému vrostl řetěz do masa. 

Video
Video se připravuje ...

Zvířecí záchranář Karel Bobál se postaral o týraného psa Míšu, kterému vrostl řetěz do masa.  Zbyněk Schnapka

Fotogalerie
12 fotografií