Podle generálního ředitele teplárny Václava Paška budou ale i nadále Plzeňané platit nejnižší cenu tepla v republice. Současný průměr ČR je podle Teplárenského sdružení pod 1200 Kč/GJ. Letos Plzeňané za teplo platí 626,67 Kč/GJ s DPH, tedy 569,34 Kč/GJ bez DPH.

„Původně představenstvo navrhovalo zvýšit cenu tepla pro rok 2024 pro obyvatele o 240 Kč za gigajoule bez DPH. Nová dohoda s druhým akcionářem počítá s navýšením o 161,30 Kč/GJ,“ řekl radní města Vlastimil Gola (ANO).

Pro zdražení hlasovalo 30 z přítomných 42 zastupitelů, opoziční ODS a TOP 09 se zdržely.

Teplo je ve ztrátě

Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) se podařilo srazit navýšení ceny zhruba o třetinu proti původnímu návrhu. „Jednání bylo velmi tvrdé, ale konstruktivní. Našim cílem je, aby Plzeň dál měla nejlepší cenu tepla v republice,“ uvedl.

Ke zvýšení ceny jsou podle Paška čtyři hlavní důvody. „Komodita teplo je v hluboké ztrátě, dále došlo ke zrušení veškerých státních podpor pro oblast teplárenství, čímž přijdeme o 200 milionů korun. Dále musíme pokračovat v procesu dekarbonizace (odchodu firmy od uhlí do roku 2030), který vyžaduje celkovou investici kolem sedmi miliard korun,“ řekl.

 

Plzeňská teplárenská zásobuje 54 tisíc domácností. Teplárnu, která je největším dodavatelem tepla na západě Čech, vlastní většinově Plzeň a 35 procent skupina EPH Daniela Křetínského, jejíž zástupci nárůst schválili ve středu večer. Definitivní slovo bude mít valná hromada teplárny 28. listopadu.

VIDEO: Premiér Fiala: Elektřina drasticky nezdraží.

Video
Video se připravuje ...

Fiala: Elektřina drasticky nezdraží ČTK/Blesk