Kvůli tomu vyroste v blízkosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) na Americké třídě stan o rozměrech 10 x 15 metrů. Posíleny budou též hlídky městské policie.

„Ve stanu budou k dispozici lavice a stoly, lehátka, pitná voda, v blízkosti necháme instalovat mobilní toalety,“ uvedl radní Jiří Winkelhöfer. Nocleh v případě nouze bude město schopné poskytnout až pěti desítkám potřebných.

Další pomoc nechystají

Prioritou je zajištění bezpečnosti, další opatření se ale ve městě nechystá. „Žádnou jinou formu podpory nepřipravujeme. Jsem přesvědčen, že se jedná o záležitost, kterou má řešit vláda,” řekl primátor Roman Zarzycký.

Od července se mění vyplácení humanitární dávky, která bude sloužit i jako příspěvek na náklady na bydlení. Byt ale musí být zapsán v evidenci ministerstva práce a sociálních věcí a uprchlík na něj musí mít nájemní smlouvu.

Zpřísněná pravidla neplatí pro zranitelné skupiny, tedy děti, studenty, těhotné ženy, osoby starší 65 let, pečující o dítě do 6 let, lidi se zdravotním postižením a ti, kteří o ně pečují.

VIDEO: Slavnostní pokřtění ukrajinské tramvaje v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní pokřtění ukrajinské tramvaje. Jan Dařílek